fbpx

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır A dan Z ye

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Sosyal devlet anlayışının bir ilkesi olarak çeşitli nedenlerle işsiz kalan kişilere yapılan ödemeye işsizlik maaşı ödemesi denilir. İşsizlik maaşı ödemesinden yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi ve gerekli zamanda ilgili kuruma başvuru yapılması gerekir. Bu şartların yerine getirilmemesi ya da zamanında başvuru yapılmaması halinde işsizlik maaşı alınamayabilir. Dolayısıyla İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, şartlar nelerdir, nelere dikkat edilmelidir, ne zaman başvuru yapılmalıdır ve türevi konulara değinmek yararlı olacaktır.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir

İşsizlik maaşı şartları arasında yer alan en önemli kriter işten çıkarılmış olmaktır. Kişinin özgür iradesi dışında çalışmak istediği halde işten çıkarılmış olması işsizlik maaşı alınabilmesi için en önemli şartın yerine getirildiği anlamına geliyor. İşyeri kapatılan, ekonomik kriz nedeniyle küçülmeye giden firmalar gibi durumlarda işsiz kalan kişiler bu gruba dahil oluyor, ancak çeşitli nedenlerle işinden ayrılmak isteyen ve istifa eden çalışanların işsizlik maaşından yararlanması mümkün değil.

İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkarılan yerde en az 3 aydır çalışılmış olunması gerekiyor. Bu şartların sağlanması halinde kişiler işten çıkarıldıktan sonra 10 aya kadar işsizlik maaşı ödemesi talebinde bulunabiliyor.

İşsizlik maaşı ödemesinden yararlanabilmenin diğer bir şartı da işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde işsizlik maaşı başvurusu yapmış olmak. 30 gün içerisinde İŞKUR aracılığıyla işsizlik maaşı ödemesinde bulunmayan kişilerin işsizlik maaşı alması mümkün değil. İŞKUR’a yapılacak başvurunun sadece kurumlardan değil iskur.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılması da mümkün.

Kime Ne Kadar Süre Maaş Veriliyor

İşsiz kalan kişilerin işsizlik maaşı ödemesinden yararlanacağı süre ne kadar gün için SGK prim ödemesi yaptığına bağlı olarak belirleniyor. Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemesi yapan bir kişi 6 ay, 900 gün prim ödemesi yapan bir kişi 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapan bir kişi ise 10 ay işsizlik maaşı ödemesi talep edebiliyor.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Yapılan son zam sonrasında en düşük işsizlik maaşı 811 TL olurken, en yüksek işsizlik maaşı 1603 TL’ye yükseldi. İşsizler bu ödemeden işsizlik dönemi içerisinde prim ödemesine göre belirlenen süre boyunca istifade edebiliyor. Bu süreçte İŞKUR aracılığıyla kişinin kriterlerine uygun bir iş bulunması halinde ilgili işte çalışılması gerekiyor, aksi halde işsizlik maaşı iradenin kullanılması ve iş bulunduğu halde çalışılmaması nedeniyle kesiliyor.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır

İşsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyen kişilerin mutlaka işten çıkış belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyle birlikte işten çıkıldıktan sonraki 30 gün içerisinde en yakın Çalışma ve İş Kurumu’na (İŞKUR) gidilmesi ya da İŞKUR’un internet sitesi üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Bu 30 günlük sürenin kesinlikle aşılmaması gerekiyor.

İŞKUR üzerinden işsizlik maaşı alan bir kişinin aynı dönemde ücretsiz sağlık hizmeti vb. sosyal olanaklardan yararlanması için de devlet güvencesi sağlanıyor. İşsizlik maaşı başvurusunu İŞKUR’dan yapacak kişilerin nüfus cüzdanı ve işten çıkış belgesiyle birlikte şubeye müracat etmesi yeterli.

İşsizlik maaşı başvurusunu internet üzerinden yapacak vatandaşların ise İŞKUR’un internet sitesine girdikten sonra ya da e-Devlet üzerinden İŞKUR hizmetlerine girerek İşsizlik Maaşı Başvurusu hizmetine tıklaması yeterli oluyor.

İşsizlik Maaşı Başvurusu e-Devlet

e-Devlet üzerinden işsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar turkiye.gov.tr sitesine giriş yaptıktan sonra hesabına erişmelidir. Hesabına eriştikten sonra İŞKUR hizmet sayfasında giren vatandaşlar İşsizlik Ödemesi Başvurusu hizmetine tıklamalıdır.

Bir sonraki adımda bir form ekrana yansıyacak ve çeşitli bilgilerin doldurulması gerekecektir. İşten ayrılma tarihi, SSK sicil numarası vb. detayların paylaşılması sonrasında Başvur butonuna tıklayıp işsizlik maaşı başvurusu yapabilirsiniz.

Yaptığınız başvurunun neticesi SMS ile bildirilecektir.

İşsizlik Maaşı Ödemesi Nereden Yapılır

İşsizlik maaşı başvurusu yapan ve yaptığı başvuru olumlu yanıtlanan vatandaşların ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla yapılmaktadır. Prime esas kazancına göre ne kadar maaş ödemesi alacaksa ilgili vatandaşın nüfus cüzdanıyla birlikte en yakın PTT’ye gitmesi ve maaşını alması gerekmektedir. İşsizlik maaşlarından damga vergisi haricinde herhangi bir vergi alınmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesiliyor?

İşsizlik maaşı ödemesi alan vatandaşlar bu dönemde kendi kriterlerine uyan bir iş bulunması halinde bu işe girmek durumunda. İŞKUR kişiye iş bulduğu halde işe gitmeyen vatandaşların işsizlik maaşı da kesiliyor. İşsizlik ödeneği aldığı dönem içerisinde çalıştığı anlaşılan vatandaşların da işsizlik maaşı kesiliyor, ayrıca geçmişe dönük inceleme yapılarak tazminat talebinde de bulunulabiliyor.

İşsizlik Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Kişilerin ne kadar işsizlik maaşı alacağı da sigorta primleri baz alınarak hesaplanıyor. Yani herkes aynı miktarda işsizlik maaşı almıyor. Kişilerin ne kadar işsizlik maaşı alacağı daha önce yatırılan sigorta prim ücretleri baz alınarak hesaplanıyor. İşsizlik maaşı hesaplaması sigortalı kişinin son 4 ay içerisindeki prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanıyor ve günlük ortalama brüt kazancının % 40’ı oluyor. Yani günlük brüt 100 TL kazanan bir vatandaş için işsizlik ödeneği kapsamında günlük 40 TL ödeme yapılıyor. Bu hesaplamayı maaş bordronuz ya da brüte esas kazancınızı 40’la çarpıp 100’e bölerek hesaplayabilirsiniz.

Yabancı İşçiler de İşsizlik Maaşı alabilir (Suriyelilere İşsizlik Maaşı)

İşsizlik maaşı kapsamında yapılan değişiklikler sonrasında 4/a işçi statüsünde çalışan yabancı uyrukluların da işsizlik maaşı alması mümkün kılındı. Bu kapsamda banka, sigorta şirketi, birlik sandıkları, hizmet akdine dayalı olarak bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sanatçılar, taksiciler, dolmuşçular, otobüsçüler, mütekabiliyet esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış yabancı uyruklu kişiler de işsizlik maaşı alabilir. Süreç tıpkı T.C. vatandaşlarınınki gibi İŞKUR şubelerine yapılan müracaat aracılığıyla ilerliyor.

issizlik maasi basvuru
issizlik maasi basvuru
issizlik maasi basvuru yapmak
issizlik maasi basvuru

Emeklilier İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Emekliliğe hak kazanan kişiler herhangi bir işte çalışsa ve bu işten ayrılmak durumunda kalsa da İŞKUR aracılığıyla işsizlik maaşı alamıyor.

İkinci Kez İşsizlik Maaşı Alınabilir

10 aya varan süreçte işsizlik maaşı alan bir vatandaş 4 ay maaş aldıktan sonra bir işe girerse işsizlik maaşı kesilir fakat ilgili kişi bir süre sonra aynı işten çıkarılırsa kalan 6 aya varan işsizlik maaşı ödemesini almaya devam edebilir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar ve Kaç Ay Alınır konulu yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku