fbpx

Faizsiz Banka Getirisi Sağlayan 9 Yöntem

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Faizsiz yatırım araçlarına yatırım yaparak banka getirisi elde etmek isteyen tasarruf sahipleri çeşitli yatırım araçları aracılığıyla tasarruflarının yüksek kar marjıyla değerlendirilmesini sağlayabilir. Katılım bankaları başta olmak üzere özel mevduat bankaları da faiz hassasiyeti bulunan tüketicilerin daha kolay yatırım yapabilmesini sağlayabilmek adına çeşitli uygulamaları hayata sokmuştur. Bu kapsamda faizsiz banka getirisi sağlayan yöntemler, faizsiz kazanç sağlayan bankalar, faizsiz para kazanma yöntemleri ve caizliği gibi konulara değinmek yararlı olacaktır.

Aşağıda yer alan bilgiler bilgilendirme amacı taşır, yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Faizsiz Para Kazanma

Faizsiz para kazanmak isteyen kişilerin başta katılım bankaları olmak üzere çeşitli özel mevduat bankalarının ayrı tuttuğu katılım fonları üzerinden de faizsiz kar elde etmesi mümkündür. Bu açıdan özel mevduat bankası ile katılım bankasının yatırım konusunda ayrıldığını söylemek pek doğru olmayacaktır, önemli olan neye ve ne şekilde yatırım yapıldığıdır. Aşağıda yapılabilecek yatırımlara değinilmiş, bu liste hazırlanırken de caizliği dikkate alınmıştır. Özel mevduat bankalarının faiz oranları her ne kadar ilk bakışta cazip gibi dursa da aslında katılım bankalarının faizsiz yatırım yöntemleri üzerinden de % 30 – %  40’lara varan oranlarda getiri elde etmek mümkündür.

Faizsiz Kazanç Sağlayan Bankalar

Faize bulaşmadan getiri elde etmek, tüm doğrultunun bu çizgide ilerlemesini talep etmek isteyen tüketicilerin katılım bankalarıyla temas kurması gerekmektedir. Hali  hazırda çalışılabilecek katılım bankaları şu şekildedir:

  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Ziraat Katılım Bankası,
  • Vakıf Katılım Bankası.

Bu 5 banka üzerinden yapılan tüm yatırımlar faizsiz olacaktır çünkü katılım bankacılığı prensipleri gereği yatırım faaliyetine faizin bulaşmaması esas alınmaktadır.

1 – Katılım Fonları

Katılım fonları banka özelinde düzenlenen fonlara katılım sağlamak amacıyla oluşturulur ve tasarruf sahiplerinin kendilerinden daha büyük bir yatırım portföyüne ortak olmasını amaçlar.

Başta Ziraat Katılım Bankası olmak üzere neredeyse tüm katılım bankalarının kendi özelinde oluşturduğu ya da ortaklık ettiği bir yatırım fonu bulunur.

Yatırım fonu olarak da bilinen bu fonlar sayesinde pratik, kazançlı ve oldukça düşük riskli yatırımlar yapılması mümkündür  fakat unutulmaması gereken en önemli nokta katılım bankacılığının hangi aracı üzerinden yatırım yapılıyor olunursa olunsun zarar ihtimali olduğudur.

İslami prensipler gereği yatırımların kar oranı kadar zarar oranına da ortaklık etmesi gerekir. Yapılan yatırımlar ancak bu şekilde caiz olacaktır.

Hali hazırda katılım sağlayabileceğiniz fonları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • TEB PORTFÖY KİRA SERTİFİKALARI DÖVİZ CİNSİ KATILIM FONU,
  • ZİRAAT PORTFÖY KATILIM FONU DÖVİZ CİNSİ,
  • QİNVEST PORTFÖY KİRA SERTİFİKASI KATILIM FONU DÖVİZ CİNSİ,
  • ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • VAKIF PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • HALK PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • İŞ PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ FONU,
  • BİZİM PORTFÖY KATILIM 30 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU,
  • BİZİM PORTFÖY İNŞAAT SEKTÖRÜ KATILIM HİSSE SENEDİ FONU,
  • MÜKAFAT PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ FONU,
  • KT PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM FONU,
  • ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • HALK PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • VAKIF PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • ALBARAKA PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU,
  • GARANTİ PORTFÖY BİRİNCİ KATILIM FONU,
  • KT PORTFÖY KİRA SERTİFİKALARI KATILIM FONU.

Bu fonlar katılım sağlanabilecek fonlardan sadece bazılarıdır, katılım sağlanabilecek tüm fonları ve yıllık, aylık, 3 aylık, 5 yıllık getirilerini görmek için https://tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yatırım fonlarının oluşturulma amaçları tasarruf sahiplerinin varlıklarının işinin uzmanı kişiler tarafından yönetilmesini sağlamaktır. Küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm tasarruf sahipleri aynı imkanlara aynı ölçüde sahip olur, oransal bazda getiri söz konusu olduğu için her tasarruf sahibi yatırım yaptığı miktara göre eşit oranda gelir elde etmiş olur.

Yatırım fonu portföyüne dahil edilebilen varlıklar yüksek bulunulan fonun risk seviyesini oluşturur. Döviz ya da altın gibi yüksek riskli yatırım araçlarına yönelen kişiler tabii ki daha yüksek getiri potansiyeli beklentisi içerisine girer.

2 – Altına Dayalı Kira Sertifikası

Altın tasarruflarının değerlendirilmesini mümkün kılan bu yatırım aracı sayesinde hem yatırım yapılan fonun değerinin artması sayesinde hem de altının değerinin artması sayesinde gelir elde edilebilir. Fiziki altını olan bireysel yatırımcıların yastık altında tuttuğu tasarruflarını değerlendirmesini mümkün kılan bu yatırım aracı sayesinde gelirin TL cinsinden alınması da mümkün olur.

Altına dayalı kira sertifikalarına yatırım yapılabilmesi için fiziksel altına ihtiyaç olduğu için bunun sadece şubeler üzerinden yapılması gerekmektedir. Hangi banka şubesinin ne zaman altına dayalı kira sertifikası talebi toplayacağını öğrenmek için ilgili bankayla çağrı merkezi üzerinden iletişime geçmeniz yeterlidir.

Talep toplama günleri içerisinde fiziksel altınların ilgili banka şubesine teslim edilmesi durumunda altına dayalı kira sertifikasına yatırım yapılmış olur.

Kira Sertifikası Nedir?

Kira sertifikası sukuk olarak da adlandırılabilir ve bir mal varlığına sahipliği ya da ondan elde edilen gelire ortak olduğunu gösteren belgeye verilen isimdir. Belirli periyotlarla sabit ya da değişken getiri sağlayan kira sertifikası  en basit haliyle kira gelirine ortak olunması usulüne dayanır. Yatırımcı bir konutun ya da taşınmazın tamamını satın almasına gerek kalmadan getirisinin bir kısmına ortak olmuş, kira faaliyetine yatırım yapmış olur. Bu yapılan yatırım yeni yatırımların önünü açması ve piyasaya likidite sağlaması itibariyle ülke ekonomisi için de çok yararlıdır.

3 – Spot Döviz İşlemleri

Spot döviz işlemleri döviz satın alma ve satma yöntemiyle kur farklarından doğan fırsatları değerlendirme faaliyetine verilen isimdir. Spekülatif amaçlarla hareket eden yatırımcı çok kısa süreli fiyat hareketlerinden yararlanmak istiyorsa kendisine trader denir ve forex firmalarının sağladığı yatırım arayüzlerini kullanması işlemlerinin daha hızlı gerçekleşiyor olması itibariyle önemlidir.

4 – Borçlanma Araçları Fonları

Yurt içerisinde ya da yurt dışında işlem gören borçlanma araçlarına yatırım yapmayı mümkün kılan bu fonlar sayesinde borç vermek ve borç almak mümkün olur. Faizden farklı olarak borçlanma araçları fonları garanti ve sabit bir getiri vaadinde bulunmaz, ilgili şirketin iflas etmesi sonrasında borçların ödenememesi gibi ihtimaller de söz konusudur.

Yalnızca TL cinsinden değil döviz cinsinden de borç verilebilir ve ödemenin de döviz cinsinden talep edilmesi mümkündür.

5 – Vadeli (Forward) Alım-Satım İşlemleri

Forward işlemler ileri bir tarihte gerçekleşecek işleme önceden yatırım yapma biçimidir. Taahhüt edilen tarihte döviz cinsleri, miktarı ve kur üzerinden yatırımcı ve yatırım alan kişi tarafından imzalanan alım ya da satım sözleşmesine forward işlem denir.

Forward işlemler günümüzde teknolojinin de etkisiyle çok gelişmiş, tüm sürecin saniyeler içerisinde gerçekleşmesi mümkün hale getirilmiştir. Forward işlemler için üst vade limiti 370 gündür, en fazla 370 gün sonrası için forward işlem yapılabilir.

6 – Kıymetli Maden Alım-Satım İşlemleri

Kıymetli maden alım ve satım işlemleriyle de gelir elde edilmesi mümkündür. Kısa süreli yatırımlardan ziyade uzun vadeli yatırımlar yapmak isteyen tasarruf sahiplerinin ilk tercihleri arasında olan kıymetli madenlerin altın katılım hesaplarında değerlendirilmesi de mümkündür.

Altın katılım hesapları zaten değerlenen altının, uzun süre sadece değer artışından değil işlenmesi sonrasında yatırımlardan da değer elde etmesini mümkün kılar. Kıymetli madene yatırım yapacak tasarruf sahipleri mutlaka altın katılım hesaplarında değerlendirmeyi de düşünmelidir. Altın katılım hesapları tüm bankalarda vardır, herhangi birisi üzerinden altın katılım hesabı açabilirsiniz.

7 – Standart Kira Sertifikaları

Döviz cinsinden yatırım yapmak istemeyen kişiler TL cinsinden kira sertifikasına da yatırım yapabilir. Döviz cinsinden kira sertifikası yatırımı ilk bakışta karlı gibi görünse de kurdaki düşüş sonrasında TL cinsinden para kaybedilmesi anlamı taşıyabileceği için üzerinde iyi düşünüldükten sonra döviz cinsinden kira sertifikası alınmalıdır.

TL cinsinden kira sertifikası da tıpkı dövize ya da altına dayalı kira sertifikaları gibi TL cinsinden sabit ya da değişken getiri imkanı sağlar.

Kira sertifikası sayesinde bir varlığın tamamına sahip olmanıza gerek olmadan kira getirisinden pay sahibi olmanız mümkün olur.

8 – Hisse Senedi

Kısa vadeli ya da uzun vadeli fark etmeksizin en karlı yatırım araçlarından birisi olsa da ülkemizde pek tercih edilmeyen hisse senetleri aracılığıyla tasarrufların değerlendirilmesi mümkündür.

Anonim ortaklıklar tarafından ihraç edilen hisselerin satın alınması ve alınan hisse sayısınca ortaklığı belgeleyen hisse senetleri temettü geliri ya da değer artışı sonrasında alt piyasalarda satılması yöntemiyle yatırımcısına getiri sağlar.

Kısa ya da uzun vadeli olmak üzere iki şekilde yatırım yapılabilir. Bu tamamen kişinin tercihine ve beklentisine bağlı olarak değişecektir. Eğer hisse senetleri konusunda bilgi sahibi değilseniz katılım bankalarının konusunun uzmanı portföy yöneticilerine tasarruflarınızı emanet edebilir, sizin adınıza hisse senedi alım-satım işlemlerini yapmasını sağlayabilirsiniz.

9 – Yatırım Fonları

Katılım fonlarından farklı olarak genellikle bir alt limitle kurulan yatırım fonları sadece tek bir emtiaya değil birden çok araca yatırım yapılmasını sağlar. Bir nevi riskin birçok araç üzerinde dağılmasını mümkün kılan bu araçlar sayesinde tasarruflarınızı daha risksiz yatırımlara yöneltmiş olursunuz.

Yatırım fonlarını doğrudan katılım bankaları aracılığıyla açabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey en yakın katılım bankası şubesine giderek yatırım hesabı açmak. Daha sonra internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulaması üzerinden dahi yatırım fonlarına dahil olabilirsiniz.

Faizsiz Kazanç Hesaplama

Faizsiz kazanç elde etmek isteyen kişilerin fonlar aracılığıyla yüksek oranda gelir elde etmesi mümkündür, ancak her fon için ayrı ayrı hesaplama yapılması pek mantıklı olmayacaktır, çünkü zaten bunu yapan bir web sitesi vardır. TAKASBANK’a bağlı olarak faaliyet gösteren TEFAS Fon Bilgilendirme Platformu, tüm fonları ve bu fonların getiri oranlarını içerisinde barındırmaktadır. https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx bu bağlantıyı takip ederek ulaşabileceğiniz TEFAS üzerinde inceleme yaptığınızda yukarıda bizimde bahsettiğimiz fonlardan birisi olan dövize dayalı kira sertifikası fonlarının son 1 yıl içerisinde % 40 ile % 45 arasında değişen oranlarda getiri sağladığını görebileceksiniz.

faizsiz banka getirisi

Helal Yatırım Tavsiyeleri

Faizsiz yatırım araçlarına yönelen kişilerin kısa süreli fiyat hareketlerinden ziyade daha uzun vadeli yatırım araçlarına yönelmesi mantıklı olacaktır. Özellikle fonlara yatırım yapan tasarruf sahipleri 3 yıl, 5 yıl gibi sürelerle yatırım yapması halinde % 100’ün üzerinde getiri sağlayabilir. Sanılanın aksine helal yatırım araçları karsız değil, aksine sabırlı ve istikrarlı davranıldığında çok yüksek oranlarda gelir elde edilmesini mümkün olabilmektedir.

Konuyla alakalı Faizsiz Mevduat Hesabı Açmak İçin Püf Noktalar yazımıza adresi içerisinden bakabilirsiniz.

2 Yorumlar
  1. Metin diyor

    Sizi dinledik Kuveyt Türk fonu aldık şimdi sattırmıyor ne yapmamız lazım?

    1. Metin diyor

      Satabildim. Teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku