fbpx

Devlet Yeni Doğan Çocuğa Ne Gibi Destekler Veriyor

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Sosyal devlet anlayışının bir faktörü olarak kadınlara gebelik dönemini de kapsayacak şekilde anne olduktan sonra da çeşitli maddi yardımlarda bulunulmaktadır. Nüfus artışının potansiyeli ciddi şekilde yükseltmesi itibariyle doğumu ve çocuk yetiştirmeyi teşvik eden devletin hali hazırda yeni doğan çocuklara verdiği bu desteklerden istifade edebilmek için bazı ayrıntılara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu açıdan devlet yeni doğan çocuğa ne gibi destekler veriyor, nelere dikkat edilmesi gerekiyor, ne kadar destek veriliyor ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Devletin Yeni Doğan Çocuklara Verdiği Destekler

Kadınların çalışma hayatına kazandırılması kapsamında annelik dönemi içerisinde ve gebeliğin son dönemlerinde işe gidemeyen kadınların bu süreçte işverene bir maliyeti olmaması adına devlet destekli izin tahsis ediliyor. Kadınlara gebelik ve annelik dönemi içerisinde sağlanan hakları şu şekilde sıralamak mümkündür yarım gün çalışma desteği, çocuk parası, süt parası, iş görmezlik ödeneği, bakıcı parası, büyükanne için toruna bakma maaşı.

Yarım Gün Çalışma Desteği

Çalışan kadınların aynı zamanda çocuklarını da sağlıklı şekilde yetiştirebilmesi için geliştirilen bu destek programı kapsamında çocuk okula başlayıncaya kadar geçen süreçte işe yarım gün gidildiği halde tam gün gidilmiş gibi haklardan yararlanılması mümkündür. Bu destekten sadece özel sektörde çalışan anneler değil kamu sektöründe çalışan anneler de faydalanabilmektedir.

Talep eden kadınlar çocukları okula başlamadan önce de tam gün çalışmaya başlayabilecek, ancak yarım gün çalışmaları nedeniyle de herhangi bir haktan feragat etmeleri söz konusu değil. Annelere ödenecek maaşın bir kısmı devlet desteğine tabii olacak.

Çocuk Parası

Devletin yeni doğan çocuklar için verdiği desteklerden birisi olan çocuk parasından yararlanabilmek için 15 Mayıs 2015 tarihini baz almak gerekiyor. Bu tarihten sonra doğan her bir çocuk için çocuk parası ödeneğinden yararlanmak mümkün. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan ödeme kapsamında 15 Mayıs 2015 sonrasında doğan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukların her biri için ise 600 TL tek seferlik ödeme yapılıyor.

Süt parası olarak da bilinen bu destekten yararlanmak isteyen kadının ya da eşinin SSK ya da BAĞ-KUR kapsamında en az 120 gün prim ödemesi yapmış olma şartı aranıyor.

Bu destekten yararlanmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, ilçe kaymakamlıklarının içerisinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruda bulunabilir.

Eğer çocuk için kimlik çıkartıldıysa bu durumda çocuğun TC kimlik numarasıyla birlikte aile.gov.tr internet sitesi üzerinden de başvuru iletilebilir.

Emzirme Desteği

Emzirme ödeneği destek kapsamında çalışan ya da çalışmayan fark etmeksizin her anneye tek seferlik emzirme parası verilmektedir.  Bu para 149 TL’dir ve tek seferlik bir ödemedir. Eğer anne çalışıyorsa 149 TL’lik bu destekten kendisi, çalışmıyorsa sigortalı olarak çalışan eşi yararlanabilir. Bu destek ilk aylarda bebeğin tüketmesi gereken gıdaların maliyetlerini karşılamak konusunda önemli desteklerden birisi olarak görülüyor.

İş Görmezlik Ödeneği

Gebeliğin kritik son 8 haftası ve bebeğin kritik ilk 8 haftası içerisinde olmak üzere gebelik öncesinde ve sonrasında toplam 8’er haftadan 16 haftalık izin verilen annenin işten ayrı kaldığı bu süreçte herhangi bir kayıp yaşamaması için devlet desteği veriliyor. Çoğul gebeliğin söz konusu olması halinde 16 haftalık bu sürenin 18 haftayı bulması da mümkün olabiliyor.

İş görmezlik ödeneği olarak adlandırılan bu destek kapsamında doğumdan bir önceki yıl içerisinde en az 90 gün sigorta prim ödemesi yapan kadınların iş görmezlik ödeneğinden istifade edebilmesi için hastane raporu alması gerekmektedir. Ne kadar destek verileceği, ödemelerin nasıl yaplacağı ve türevi detaylar kişiden kişiye değişebildiği için detaylı bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmesi gerekir.

Bakıcı Parası Yardımı

Çalışan annelerin istifade edebileceği desteklerden birisi de bakıcı parası yardımı. Pilot uygulama halindeki bu proje kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir ya da Bursa illerinde yaşayıp sigortalı olarak çalışan annelerin çocukları için tutacakları bakıcılara ödemesi amacıyla 1500 TL civarında bakıcı parası desteği alınabiliyor. Yerine getirilmesi gereken şartların en önemlisi pilot bölge olarak seçilen bu illerde ikamet ediliyor olması, halen pilot aşamadaki projenin başarılı bulunması halinde kısa süre içerisinde tüm Türkiye’ye yayılması muhtemel.

yenidogan cocuk parası
yenidogan cocuk destekleri

Buna ek olarak en az 1 yıldır sigortalı olarak çalışan annelerin, 70 yaşından küçük kendi annesi ya da eşinin annesine de çocuğunu bırakması mümkün. Eğer büyükanne ya da anneanne çocuğa bakacaksa bu durumda 1500 TL civarındaki bu destek de kendisine ödenmekte.

Çocuk Parası Ne Kadar Verilir ve Nasıl Başvurulur konulu yazımızı buradan https://sifirfaizli.com/cocuk-parasi-ne-kadar-verilir-ve-nasil-basvurulur okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku