fbpx

Faizsiz İş Yeri Kredisi Çekmek İçin İzlenmesi Gereken Yol

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

İş yeri açmak isteyen kişilerin hali hazırda yararlanabileceği faizsiz devlet destekli kredi imkanları vardır. Kişilerin bu desteklerden yararlanması durumuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle faizsiz iş yeri kredisi çekmek için izlenmesi gereken yol hali hazırda iş yerini kurmuş ve faaliyette olan kişiler ya da henüz iş yerini kurmamış ve iş yerini kurabilmek için kredi talep eden kişiler olmak üzere ikiye ayrılmalıdır.

Aşağıda her iki durumdaki kişi için de nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine değinilecektir. Duruma uygun olan başlığın altında yazanlar sıfır faizli iş yeri kredisi için geçerlidir.

İş Yerimi Kurdum Faizsiz Kredi İstiyorum

Hali hazırda iş yerini kuran ve faaliyette olan kişilerin yararlanabileceği tek faizsiz kredi imkanı KOSGEB tarafından sağlanmaktadır. Ziraat Bankası, Halk Bankası ya da Vakıfbank sıfır faizli kredi vermemekte sadece KOSGEB tarafından onaylanan kredi desteklerini ilgili girişimciye ulaştırmakla görevlendirilmektedir.

Genel Destek Programı

KOSGEB’e başvuru yapmak isteyen kobilerin sıfır faizli işletme kredisi alabilmek için genel destek programına katılım sağlaması gerekmektedir. Genel destek programı hali hazırda işletmesini kuran ve çeşitli sebeplerle KOSGEB’in diğer destek programlarıyla bağdaşmayan harcamaların sıfır faiz ya da geri ödemesiz şekilde finansmanlandırıldığı programdır.

KOBİ ve küçük esnafın çoğu ihtiyacı için yararlanılabilecek genel destek programı kapsamında 470 bin TL’ye varan miktarlarda finansman bulabilmek mümkündür.

Genel destek programı içerisinde çok sayıda farklı destek paketini barındırır. Girişimciler, hangi destek programından yararlanacaksa bu destek programı özelinde düzenlenen mevzuata uymak durumunda kalır. Genel Destek programı kapsamında verilen destekler:

  • Yurtiçi fuar desteği,
  • Nitelikli eleman istihdam desteği,
  • Tanıtım desteği,
  • Danışmanlık desteği,
  • Belgelendirme desteği,
  • Sinai mülkiyet hakları desteği,
  • Test, analiz ve kalibrasyon desteği,
  • Yurtdışı iş gezisi desteği,
  • Tasarım desteği,
  • Eğitim desteği,
  • Enerji verimliliği desteği,
  • Bağımsız denetim desteği,
  • Eşleştirme desteği’dir.

Yurtiçi fuar desteği kapsamında TOBB internet sitesinde ya da Türkiye Ticaret Gazetesi’nde yayınlanan yıllık yurt içi fuar takviminde duyurusu yapılan herhangi bir fuara katılım sağlanacak olması halinde 30 bin TL’ye kadar destek alınabilir.

Nitelikli eleman istihdam desteği kapsamında yüksekokul mezunu kalifiye personel istihdam etmek isteyen kişilere 20 bin TL’ye kadar destek verilir.

Tanıtım desteği kapsamında broşür, ürün kataloğu, yurt dışı gazetelerine reklam verme vb. harcamalarda kullanılmak üzere 10 bin TL’ye kadar destek verilir.

Danışmanlık desteği kapsamında genel yönetim, AB vb. kaynaklardan yararlanabilmek için proje hazırlanması, iş planı hazırlanması, fizibilite çalışmaları, pazarlama, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgisayar teknolojileri, enerji teknolojileri vb. konularda alınacak danışmanlık hizmeti için 15 bin TL’ye kadar destek almak mümkündür.

Belgelendirme desteği kapsamında faaliyet için gerekli çeşitli belgelerin/lisansların alınabilmesi adına 10 bin TL’ye kadar destek verilir. Her bir belge ve lisans için destek üst limiti 2500 TL’dir.

Sınai mülkiyet hakları desteği kapsamında TPE ya da yurt dışındaki herhangi bir kurumdan alınacak patent için 20 bin TL’ye kadar destek verilir.

Test, analiz ve kalibrasyon desteği kapsamında laboratuar kullanımlarında yapılacak harcamalarda kullanılmak üzere 20 bin TL’ye kadar destek verilir.

Yurtdışı iş gezisi desteği kapsamında iş ilişkilerini geliştirmek adına yurt dışına gitmek isteyen girişimcilere 10 bin TL’ye kadar destek verilir.

Tasarım desteği kapsamında ürünlerin tasarımı için yapılacak harcamalarda kullanılması ve tescil belgesinin alınabilmesi adına 15 bin TL’ye kadar destek verilir.

Eğitim desteği kapsamında finans, bilişim, enerji vb. alanlarda alınacak eğitimlerde kullanılabilmesi adına 10 bin TL’ye kadar destek almak mümkündür.

Enerji verimliliği desteği kapsamında enerji dönüşümünü gerçekleştirmek adına yapılması gereken harcamalarda kullanılması adına 30 bin TL’ye kadar destek verilir.

Bağımsız denetim desteği kapsamında SPK tarafından bağımsız denetmenlik konusunda yetkili kılınan bir kurumdan bağımsız denetim hizmeti alınabilmesi adına kullanılmak üzere 10 bin TL’ye kadar destek bulabilmek mümkündür.

Eşleştirme desteği kapsamında potansiyel iş birliklerinin gerçekleştirilebilmesi adına yapılması gereken harcamalarda kullanılmak üzere 15 bin TL’ye kadar destek verilir.

Neden Her Destek Ayrı Ayrı Yazıldı?

Her destek ayrı ayrı yazıldı çünkü genel destek programına doğrudan başvuru yapma imkanı yok. Girişimciler yapmak istedikleri harcamaya uygun bir başlık bulmadan KOSGEB’in faizsiz kredi desteğinden yararlanamaz. KOSGEB, yukarıda belirtilen her destek programı için ayrı ayrı başvuru formu ve mevzuat hazırlamıştır, girişimcilerin bu destek programlarına başvuru yapmak ve desteklerden yararlanabilmek için ilgili mevzuatlara destek programı özelinde uyum sağlıyor olması gerekir.

Aynı anda birden fazla destek programı için de başvuru yapılabilir.

Nasıl Başvuru Yapılır

Hangi destek programından ya da programlarından yararlanılacağına karar verildiyse edevlet.kosgeb.gov.tr internet sitesine giriş yaptıktan sonra işletme kaydı oluşturulması gerekir.

İşletme kayıt sayfasına giriş yapıldığında işletmeye ilişkin her bilginin KOSGEB’e iletilmesi istenecektir. Tamamen internet üzerinden gerçekleştirilen kayıt işlemi sonrasında KOSGEB’in destek programlarına ilişkin başvuru formlarına erişilebilecektir.

Başvuru yapılmak istenen destek programlarına ait başvuru formlarını doldurup çıktısını aldıktan sonra en yakın KOSGEB hizmet müdürlüğüne gitmek ve belgeleri elden teslim etmek gerekir.

Başvuru prosedürleri bu kadar basittir, ancak başvuru yapmadan önce ilgili destek programına ait mevzuatların ve uygulama esaslarının mutlaka dikkatlice okunması gerekmektedir. Bu mevzuat ve uygulama esasları da tıpkı başvuru formu gibi kayıt sonrasında erişilecek destek programlarına ilişkin belgelerin listelendiği alanda bulunur.

İş Yerimi Henüz Kurmadım Faizsiz İş Yeri Kurma Kredisi İstiyorum

İş yerini henüz kurmamış girişimcilerin faizsiz kredi desteğinden yararlanabilmek için KOSGEB’in Girişimci Destek Programı’ndan yararlanması gerekir. Girişimci Destek Programı kapsamında işletme kurmak isteyen girişimcilere Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sonrasında 50 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.

Girişimci Destek Programı

Girişimci Destek Programı kişilerin kendi işlerini kurması ve istihdam sahasının genişlemesi amacıyla hazırlanan bir destek programıdır. Bu program kapsamında girişimciler öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne dahil edilir ve iş dünyasına hazırlanır. Eğitimden sonra girişimcilerin iş planı projesi hazırlaması ve daha sonra işletmesinin kuruluş işlemlerine başlaması gerekir.

İş planı projesinin KOSGEB heyeti tarafından değerlendirilmesi sonrasında faizsiz kredi ve işletme kuruluşu sırasında yapılması gereken harcamaların karşılanması adına hibe desteğine hak kazanılır.

Nasıl Başvuru Yapılır

  1. KOSGEB’in düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılım sağlanır ve 32 saatlik ücretsiz eğitimin ardından başarıyla mezun olunarak girişimci sertifikası alınır.
  2. KOSGEB’e Girişimcilik Destek Programı için internet üzerinden başvuru yapılır.
  3. İşletmenin kuruluş işlemlerine başlanır.
  4. Kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra KOSGEB’in internet sitesi üzerinden E-KOBİ alanına girerek veri tabanına kayıt olunur. KOBİ Beyannamesi ve Bilgi Dokümanı’nın çıktısı alınır ve en yakın KOSGEB müdürlüğüne elden teslim edilir.
  5. Beyanname değerlendirilir. Onay alınması halinde girişimcinin KOSGEB ekranı aktif hale gelir.
  6. İş planı projesi hazırlanılır ve KOSGEB’e teslim edilir.
  7. Girişimci sunum yapması için KOSGEB’e davet edilir.
  8. Onay alınması halinde iş planı projesinde yapılacağı belirtilen hangi harcamaların desteğe konu olabileceği yazı ile girişimciye bildirilir. Girişimcinin bunu onaylaması halinde bir sonraki adıma geçilir.
  9. Girişimci için Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesi KOSGEB sistemi üzerinden atanır. Girişimcinin bunun çıktısını alıp doldurması gerekir.
  10. Girişimci çıktısını aldığı belgeyi imzalayıp kaşeleyerek en yakın KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim eder ve destek ödemesinin yapılması için beklemeye başlar.
  11. Destek ödemesi yapılır.

faizsiz is yeri kredisi cekmek

Bunlardan Hiçbirisi Benim Durumuma Uymuyor

Eğer yukarıda belirtilen desteklerden herhangi birisi bir sebeple sizin durumunuz için uygun değilse KOSGEB’in diğer destek programlarını incelemeniz ya da bazı dönemlerde gerçekleştirilen sıfır faizli kredi kampanyalarını beklemeniz gerekir.

KOSGEB, 2017 yılında 50 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi desteği vermişti fakat bu dönemsel bazda düzenlenen bir kredi kampanyasıydı. Normalde KOSGEB’in herhangi bir sınırlandırmaya tabii olmaksızın ekonomiye canlılık katmak adına kredi desteği vermesi pek alışıldık bir durum değil. Fakat yapılan gözlemler ilerleyen dönemlerde KOSGEB’in yine bu tarz bir kredi desteği verebileceğini gösteriyor.

KOSGEB’in diğer destek programları hakkında bilgi edinmek için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Bunun yanı sıra Sıfır Faizli Kredi ile İş Yeri Kurma Rehberi (Hibe, vs.) ile ilgili yazımızı da bu bölümden ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku