fbpx

Sıfır Faizli Kredi İle İş Yeri Kurma Rehberi(Hibe, Destek)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

İş yeri kurmak için kredi çekmek isteyen girişimcilerin mutlaka devlet teşviki ya da devlet destekli kredi gibi imkanlardan yararlanması gerekir. Zira bankalar girişimcilerin kullanmak istediği ticari krediye karşın bilanço, şirket kredi notu vb. verileri inceleyememesinden mütevellit yapılacak kredi başvurularını olumsuz yanıtlayacaktır. Ek olarak devlet teşvikiyle kullanılan kredilerin sıfır faizli olması ve bu sayede çok daha cazip fırsatlar sunması da özel bankalara karşın devlet kurum ve kuruluşları tarafından tahsis edilen kredilerin tercih edilmesine neden olmaktadır.

Sıfır Faizli Kredi Nasıl Alınır?

Sıfır faizli kredi imkanından yararlanmak isteyen girişimciler iş yeri kurmak için ihtiyaç duyduğu meblağı belirledikten sonra başvuru yapabileceği kurumlarla temas kurmalı ve gereklileri yerine getirmeye çalışmalıdır. Gerekliliklerin yerine getirilmesi ve başvuru prosedürlerinin tamamlanmasına istinaden sıfır faizli iş yeri açma kredisi kullanma fırsatı elde edilebilir.

Kredi başvuru süreci ve gereklilikler sağlanan destekten desteğe değiştiği için aşağıda ayrı ayrı değinilecektir.

Kredi Kullanmadan Önce Ne Yapılmalı?

Kredi tahsis etmeden önce geri ödemenin yapılacağı ve bu nedenle makul miktarlarda kredi kullanmanın gerektiği unutulmamalıdır. İşletmenin doğrudan büyük ölçekli kurulmasından ziyade pazar araştırması çok iyi yapılmalı, toplam tahmini talebin ne olduğu irdelenmeli, kuruluş giderleri tek tek hesaplanmalı, sermayenin ne kadar olacağı, satışların nasıl gerçekleştirileceği üzerine düşünülmeli, ulaşım, lojistik vb. masrafların ne kadara mal olacağı ve bunların nasıl karşılanacağı basitçe muhasebeleştirilmelidir.

Bu yapılacak işlemler kesin bir sonuca varılmasına neden olmasa da aşağı yukarı her ay ne kadar kar elde edileceğini ve kredi taksit ödemelerinin yapılıp yapılamayacağını ortaya koyacaktır.

Kesin kez işletmenin kuruluşu için ne kadar sermayeye ihtiyaç olduğu saptandıktan sonra bunun için başvuru yapılacak kurumlar araştırılmaya devam edilmelidir.

Ek olarak kredi kullanmaktan ziyade faaliyette bulunulacak sektör için vergi muafiyeti, KDV indirimi, emlak vergisi muafiyeti vb. teşviklerin de söz konusu olabileceği unutulmamalı ve bu nedenle iş yerini kurmadan ya da kredi kullanmadan önce mutlaka meslek odasıyla iletişime geçilmelidir.

Hangi Kurumlar Sıfır Faizli Kredi Veriyor?

Girişimcilerin çok düşük faiz oranlarından ziyade sıfır faizli kredi kullanmak istemesi halinde yararlanabileceği iki devlet kurumu bulunmaktadır. KOSGEB ve İŞKUR aracılığıyla tahsis edilen sıfır faizli krediler için çeşitli şartların yerine getirilmesi ve başvuru prosedürlerinin tamamlanması gerekmektedir.

KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi

KOSGEB’in düzenlediği destek programları arasında bulunan Yeni Girişimci Destek Programı kapsamında işletme kuruluş masraflarının devlet tarafından hibe şeklinde karşılanması mümkündür. Bu destekten yararlanarak iş yeri açacak olan girişimcilerin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir.

  1. KOSGEB’n yeni girişimcilik destek programından yararlanabilmek için girişimcilik eğitimi almış olma şartı bulunmaktadır. Söz konusu eğitim KOSGEB tarafından yurdun dört bir yanında düzenlenmekte ve yapılan duyurulara istinaden ücretsiz bir şekilde katılım sağlanabilmektedir. Bulunulan bölgede en yakın tarihte düzenlenecek Uygulamalı Girişimciliği Eğitimi’nin tarihini öğrenebilmek için kosgeb.gov.tr internet adresine giriş yaptıktan sonra Duyurular > Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Duyuruları adımları takip edilmelidir. Eğitime katılım sağlayabilmek için kurs merkeziyle iletişime geçilmeli. Katılım sağladıktan ve kursu başarıyla tamamladıktan sonra Girişimcilik Sertifikası verilecektir.
  2. Sertifika aldıktan sonra işletme kuruluş işlemleri tamamlanmalıdır. Standart prosedürler takip edilmeli ve yapılan her harcama faturalandırılıp saklanmalıdır. Bir LTD ya da A.Ş.’ye ortak olunacaksa % 30’dan az hisse payı olmaması gerekir. KOSGEB, adi ortaklıkları desteklememektedir.
  3. İşletme kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar kosgeb.gov.tr internet sitesine giriş yapılmalı ve E-Kobi sekmesinin hemen altında bulunan KOSGEB veri tabanına kayıt bağlantısı takip edilerek veri tabanına kayıt olunmalıdır. Veri tabanına kayıt olunduktan sonra kullanıcı adı ve şifre alınmalı, bu şifre ile KOBİ Beyannamesi doldurulmalıdır. İlgili beyanname de yine E-Kobi sekmesinin hemen altında bulunmaktadır.
  4. KOBİ Beyannamesi ve Bilgi Dokümanı doldurulduktan sonra çıktısı alınmalı, en yakın KOSGEB müdürlüğüne imza beyannamesi, ticaret ya da esnaf sicil gazetesi kaydı ve güncel faaliyet belgesi ile birlikte teslim edilmelidir.
  5. Müdürlük beyan edilen belgelerin doğruluğunu teyit ettikten sonra talebi aktif hale getirir ve an itibariyle proje hazırlama aşamasına geçilir.
  6. Girişimci iş planı projesini hazırladıktan sonra E-KOBİ sekmesinden proje çıktısı alır ve her sayfasına kaşe, imza attıktan sonra tekrar en yakın KOSGEB müdürlüğüne teslim eder.
  7. KOSGEB Müdürlüğü iş planı projesini inceler.
  8. İş planının şeklen bir sorun teşkil etmemesi halinde proje hakkında tartışılmak üzere girişimcinin KOSGEB Müdürlüğü’ne gelmesi istenir.
  9. Sunum yapıldıktan sonra uzmanlar, iş planı projesini değerlendirir ve desteklenecek giderlerin hangileri olduğunu girişimciye bildirir.
  10. Bildirimden sonra destekten yararlanmak isteyen girişimcilerin kosgeb.gov.tr internet sitesine girdikten sonra E-Kobi sekmesinin hemen altında aktif hale gelen Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesi’ni doldurması gerekir.
  11. Taahhütname doldurulduktan sonra çıktısı alınır ve KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilir.
  12. Teslimat gerçekleştikten sonra kosgeb.gov.tr internet sitesine tekrar girmek ve Yeni Girişimci Desteği Destek Ödeme Talep Formu’nu doldurmak gerekir. İlgili formun doldurulmasına istinaden tahsis süreçleri içerisinde anlaşmalı bankalar aracılığıyla girişimciye ödeme yapılır.

Yapılacak ödeme herhangi bir şarta bağlı olmaksızın tek seferde 2 bin TL sabit olarak yapılır. 2 bin TL’ye ek olarak iş planı projesinde belirtilen masrafların hangisinin KOSGEB aracılığıyla karşılanacağına bağlı olarak 18 bin TL’ye kadar bir hibe ödemesi daha yapılır. Yani toplamda işletme kuruluş desteği kapsamında 20 bin TL’ye kadar hibeden yararlanma imkanı vardır.

sifir faizli kredi ile is yeri kurma

Bu hibelerden yararlandıktan sonra ya da yararlanmadan 100 bin TL’lik sıfır faizli kredi imkanından da yararlanılabilir. Her iki uygulamadan yararlanmak isteyen girişimciler toplamda 30 bin TL’ye kadar hibe, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi desteğinden yararlanabilir.

İŞKUR Hükümlü ve Engellilere Hibe

İŞKUR, tahliye olmuş hükümlüleri ve engellileri ülkeye kazandırabilmek amacıyla 36 bin TL’ye kadar hibe vermektedir. Söz konusu hibeden yararlanabilmek için kendi işini kuracak olmak ve eski hükümlü ya da engelli olmak gerekmektedir.

Sitemizden Sıfır Faizli Devlet Desteği ile ilgili çok daha fazla yazı ve bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku