fbpx

Ethereum Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Alınır

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Kripto para piyasalarında en çok işlem gören para birimlerinden birisi olan Ethereum’un en basit tasvirini kurucusu Vitalik Buterin yapmış ve petrol olarak nitelendirmiştir. Her geçen gün daha fazla kişi ve kurum tarafından kullanılan Ethereum nedir, ne işe yarar, nasıl alınır gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Ethereum ve Ether Nedir?

ABD’de düzenlenen bitcoin konferansından önce hakkında hiçbir kesin bilgi bulunmayan Ethereum oldukça sessiz bir şekilde ortaya çıkmış ancak kısa süre içerisinde fiyatındaki ani yükselişlerle dikkat çekmeye başlayarak kripto para piyasalarında önemli bir başarıya imza atmıştır.

Rus Vitalik Buterin tarafından başlatılan Ethereum Projesi’nin başarısı ilerleyen dönemlerde Rus hükümeti ve Putin’den de ciddi bir destek almasına aracılık etmiştir.

Sanılanın aksine Ethereum para biriminin ismi değil projenin ismidir, bu projenin işlevlerinden birisi olarak üretilen para biriminin ismi ise Ether’dir. Ethereum projesi Bitcoin’in bazı sistemsel bunalımlarının giderilmesiyle ortaya çıkmıştır. Blockchain felsefesine uygun olarak üretilen Ethereum’un en önemli amacı merkezi olmayan uygulamalar üretilmesini sağlamak ve bilgi gizliliğini tam anlamıyla sağlamak.

Ethereum Projesinin Arkasında Kim Var

Ethereum projesi Vitalik Buterin tarafından hayata geçirilmiştir. Bitcoin’in ortaya çıktığı dönemlerde konuyla yakından ilgilenmeye başlayan Buterin bir süre sonra topluluklarda aktif yer elmaya başlamış 2011 yılında da üniversiteyi bırakmıştır.

Buterin’in kuruculuğunu üstlendiği Ethereum projesine Charles Hoskinson, Anthony Dilorio ve Gavin Wood’da ortak olmuştur. Bir süre sonra ciddi başarılara imza atılmasıyla ekibe 32 kişi daha dahil edilmiştir, proje halen giderek gelişmektedir.

Ethereum’un Ortaya Çıkışı

Vitalik Buterin ve ekibi kısa süre içerisinde yapması gereken spesifik işleri tamamladı ve Ethereum Projesi’ne özellikle de Ether’e işlerlik kazandırdı. İşin büyük bir kısmı tamamlandıktan sonra 2013 yılında pazarlama faaliyetlerine başlayan Buterin bir süre sonra Kuzey Amerika’da gerçekleştirilen kripto para konferansında Ethereum Projesi’ni ve Ether’i tanıttı. Bu tanıtımdan önce de büyük heyecan yaratan Ethereum tanıtımın ardından kısa süre içerisinde daha da merak edilmeye başladı.

2013 yılında yayınlanan White Paper’ın ardından 2014 yılında Gavin Wood tarafından yayımlanan Yellow Paper’da projenin teknik özelliklerine değinildi ve 30 Temmuz 2015 itibariyle de projenin detaylı tanıtımı yapılarak resmen faaliyete başlandı.

Ethereum’un Bitcoin’den Farkı Nedir?

İlk bakışta Bitcoin’le çok ciddi benzerliklere sahip olsa da Ethereum ve Bitcoin arasında çeşitli farklılıklar mevcuttur. Ethereum en basit haliyle Bitcoin’in yavaşlamasına ve işlemlerin uzun sürmesine neden olan çeşitli teknik sorunların giderildiği bir projedir.

Bitcoin’den farklı olarak hashing algoritması kullanan Ethereum bu sayede işlemleri daha güvenli şekilde çok daha kısa süre içerisinde gerçekleştirir. Ethereum algoritması Ethash olarak tanınır ve Bitcoin’den farklı olarak memory-hard sınıfına dahildir.

Ethereum ve Bitcoin’in ikisi de blok zinciri şeklinde çalışır, ancak Bitcoin’de bir blok süresi ortalama 10 dakikayken, Ethereum’daki bir blok süresi 12 saniyeye kadar düşürülmeye çalışılmaktadır. Proje kapsamında geliştirilen Ethereum Gost protokolüyle mümkün olan bu hız daha kısa sürede daha fazla blok oluşturulmasını, dolayısıyla işlemlerin çok daha kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesini mümkün kılar.

Ethereum ve TOKEN

Ethereum ile ilgilenen kişiler bir süre sonra TOKEN ve Ether arasındaki ilişkiyi görecek ve konuya merak duymaya başlayacaktır. Bu kapsamda en baştan kısa ve basit haliyle TOKEN ve Ethereum ilişkisine değinmek yararlı olabilir.

Ethereum Projesi merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak kaynakların hazırlanabilmesi için oluşturuldu. Fakat bu uygulamaların kodlanabilmesi, satılabilmesi ve çeşitli prosedürlerin yerine getirilebilmesi için kendi tokenlerine sahip olması gerekiyordu.

İşte tam da bu noktada bir dijital varlık olarak tokenlar geliştirildi. Token sadece bir para birimi değildir, tam anlamıyla bir ödülün temsilidir. Ethereum Projesi çatısı altında geliştirilen uygulama sonrasında elde edilen kazancın karşılığında alınan token bir sadakat puanı, hediye çeki vb. düşünülmelidir.

Ethereum’un en önemli kripto para birimlerinden birisi haline gelmesinin nedenlerinden birisi de tam olarak tokenlardır. Tokenlar sayesinde çeşitli görevlerin yerine getirilmesi karşılığında kazanç tahsis edilebilir ve tüm bu süreç merkezi olmayan bir sistem tarafından tam anlamıyla yönetilmiş olur.

Ethereum ve Putin

Rusya’nın başkenti St. Petersburg’da gerçekleştirilen ekonomi forumunda Ethereum’un kurucusu Buterin ile özel olarak konuşan Putin bu girişime destek vereceğini söylemiştir. Bu söylemden kısa süre sonra hükümet konağından resmi bir açıklama da yapan Putin, Rusya Merkez Bankası’nın Ethereum projesini test amacıyla pilot olarak uygulamaya başlayacağını duyurmuştur.

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum oldukça kolay bir şekilde satın alınabilir, başvurulabilecek birden fazla yöntem vardır fakat ülkemizde en sık tercih edilen yöntem BTC Türk, Paribu ya da Koinim gibi yerel borsalardan doğrudan satın alınmasıdır. Talep edenler ülke içerisinde faaliyet gösteren bu borsalardan BTC satın aldıktan sonra yurt dışında faaliyet gösteren Bittrex, Polonex, Coinbase, Coinmama, Bitpanda, Luno, Cex.io, Kraken, Bitstamp, Gemini ya da Binance gibi borsalara BTC’yi transfer edip bu borsalarda BTC’yi Ether’e çevirebilir.

Yurt dışı borsalarında daha fazla kripto para ile ticaret yapılabildiği için yatırım amacıyla kripto para satın alacak kişilerin güvenilir yabancı borsalardan yararlanması iyi olabilir.

ethereum nedir ne ise yarar

Ethereum Madenciliği

Ethereum yukarıda da değinildiği gibi Bitcoin ve çeşitli diğer coinlerden farklı olarak ASIC ya da CPU değil GPU madenciliğine yöneliktir. Bu kapsamda blok zincirlerini çözümlemek amacıyla temin edilecek makinelerde GPU’ya önem verilmesi gerekir.

Ethereum madenciliğine başlamak isteyen kişiler yüksek performansta satın aldıkları bir ekran kartına ek olarak ücretsiz birkaç uygulamayı edinmelidir. Bir süre sonra ya da doğrudan Pool isimli sistemlere dahil olunabilir. Ülkemizde Ethereum madenciliği yapmanın çoğu kişi için maliyetler göz önüne alındığında mantığı yoktur, dolayısıyla yurt dışı yatırım olanaklarını da araştırmak ve hesaplamaları doğru yapmak iyi olacaktır.

Kripto Paralar Nedir Yatırım Yapmak Riskli midir konulu yazımızı buradan ortalama 3 dk da okuyarak bu teknolojiler hakkında daha genel bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku