fbpx

Amazon Türkiye Dropshipping Nedir Nasıl Yapılır

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Yıllık 170 milyar dolardan fazla satış hacmine sahip ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye pazarına gireceğini açıklamış ve 10 bin TL sermaye ile prosedürleri yerine getirebilmek adına Beşiktaş merkezli bir şirket kurmuştu. Amazon Türkiye isimli şirketin önümüzdeki süreçte faaliyetine başlayacağı açıklansa da halen kesin detaylara erişilmiş değil. Amazon Türkiye pazarına giriyor, ancak bu durumdan memnun olanlar kadar memnun olmayanlar da var. Başta dropshipping nedir, nasıl yapılır olmak üzere Amazon’un beraberinde getireceklerine değinmek yararlı olabilir.

Amazon Türkiye Pazarına Açıldı?

Amazon aslında geçtiğimiz Mart ayında test amaçlı birkaç ürünle birlikte Türkiye pazarına girdi yani çok küçük hacimli bir satış süreci geliştirdi. Bu süreçte bir süre gözlem yapmayı ve iş süreçlerinde karşılaştığı problemleri operasyon devasa boyutlara ulaşmadan önce çözmek isteyen Amazon’un 2 yıl içerisinde tamamen kapsamlı bir operasyon halinde satış yapmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Amazon Kargo

Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapan kişilerin en önemli sorunu e-ticaret sitelerinin müşteri memnuniyetine önem vermemesinin yanı sıra kargo şirketlerinin yaşattıkları. Evde olunmadığı gerekçesiyle kargonun şubeden alınması gerektiğini belirten, evde olduğunu söylediği halde evde olmadığı konusunda ikna edilmeye çalışılan müşteriler için sevindirici haber Amazon’un kendi kargo şirketinin olması ve bu şirket aracılığıyla yapılan dağıtımlarda % 100 memnuniyet garantisi verilmesi.

Müşteri memnuniyeti konusunda çok katı ve satış yapan kişiler için can sıkıcı olabilen bir politikası olan Amazon her ne olursa olsun her türlü konuda müşteriden taraf oluyor ve müşteriye talep ettiği neredeyse her türlü şeyi sunuyor. Paketi açılsa dahi iade edilebilen ürünler, 15 gün kullanılsa dahi memnun kalınmadığı gerekçesiyle geri gönderilip iade alınan ayakkabılar artık hayatımıza çok uzak değil.

Ucuzluk

Amazon’un tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden birisi de iş süreçlerinde yaptığı geliştirmeler sayesinde maliyetlerini düşürmesi ve müşterilerinin daha ucuza alışveriş yapmasını mümkün kılması. Kargo maliyetlerini düşürmek için kargo şirketi kuran Amazon, farklı ülkelerden aynı ürünü daha ucuza satacağını söyleyen satıcıların ürünlerini de yerel kullanıcılara sunuyor. Bu sayede yurt dışındaki bir satıcı da Türkiye pazarına girebiliyor ve vatandaşların daha ucuza ürün satın almasını mümkün kılıyor.

Dropshipping ve Amazon

Bir şirket kurup satın aldığı malları satmaya çalışıp risk almak istemeyen, ancak mal ya da hizmetini satacak bir kişiye de satış yapmak istemeyen ortadaki kişilerin tercih etmesi gereken ticaret yöntemi dropshipping olarak isimlendirilmiştir. Sizi mal satıcısı ile malı satın almak isteyen kişi arasında aracı kılan dropshipping doğru şekilde yapıldığında güzel paralar kazanılmasına yardımcı olabilir. Fakat en baştan bilmekte fayda varki sanılanın aksine parasız dropshipping yapılmaz ve hatta çoğu zaman normal bir satış sürecindense daha fazla harcama yapmanız gerekir.

Dropshipping ve Amazon arasındaki ilişki ise bu ticaret modelinin en çok Amazon’da uygulanıyor olmasıdır. Yurt dışında Amazon’da dropshipping yaparak gelir elde eden ve bu gelirle hayatını idame ettiren çok sayıda kişi vardır.

Dropshipping Nedir?

Bir ürünün satış ve dağıtımını üretici ile müşteri arasında köprü kurarak mümkün kılan dropshipping mal üzerinde bir hak iddia etmeden yürütülen pazarlama faaliyetine verilen isimdir.

Dropshipping yapan kişiye dropshipper denir ve gerçekte envanter tutması gerekmez. Dropshipper tarafından icra edilmesi gereken tek sorumluluk çoğu zaman müşterinin ilettiği soruları yanıtlamaktır.

Dropshipping sürecini en basit haliyle şöyle özetleyebiliriz:

  1. Dropshipping yapacak kişi satmayı planladığı ürünü üreten bir kişi ya da kurum bulur ve kendisiyle iletişime geçer,
  2. Dropshipping yapacağını söyler ve mallar için fiyat teklifi sunar,
  3. Fiyat teklifi kabul edilirse bu kişiden ürünün görsellerini ve açıklamalarını ister,
  4. Bu görsel ve açıklamalarla Amazon, Ebay ya da yerel bir e-ticaret sitesinde satıcı hesabı açılır, ürün eklenir.
  5. Satış için hazır olunur ve gelen siparişler 1’nci adımda anlaşılan üreticiye iletilerek ilgili adreslere kargoyla ürün göndermesi istenir.

Dropshipping Karlı Mı?

Dropshipper tarafından icra edilmesi gereken en önemli görev adı duyulmamış, az bilinen bir üreticinin mallarını o mallara talepte bulunabilecek kişilere pazarlamaktır. Esasında pazarlamacı olan dropshipper bu süreçte daha önce kullanılmamış yöntemleri kullanmayı deneyerek işine inovasyon katabilir.

Dropshipperin bu işten ne kadar kazançlı çıkacağı işi ne kadar iyi yaptığına ve maliyetleri ne kadar düşürebildiğine bağlıdır. Yapılan incelemeler sonrasında ortak görüş ne kadar kar elde edileceğinin (Trafik x 0.02) x (Ort. sipariş değeri x 0.2) = Kar eşitliğiyle ortaya çıktığıdır. Ayrıca % 2’lik dönüşüm oranı için en fazla % 20’lik komisyon tavsiyesinde bulunulur.

Dropshipping Artı ve Eksileri

Dropshipping lanse edildiği gibi yeni ve mucizevi bir iş fikri değildir. Olay çok basit bir aracılık ilişkisi olarak özetlenebilir, ancak görevin icra edilmesi gerçek hayatta olduğundan daha zordur. Bu kapsamda dropshipping’in artı ve eksilerine değinmek yararlı olabilir.

Artılar

  • İşe başlamak için çok yüksek bir bütçe ihtiyacınız yoktur, site tasarımı, barındırma maliyeti ve satacağınız ürünler için yapacağınız reklamlara harcayacağınız para en temel giderlerinizdir.
  • Ofis açmak zorunda değilsiniz ve istediğiniz yerden internet bağlantınız olduğu sürece çalışabilirsiniz.
  • İş süreçlerinde çok kısa süre içerisinde değişikliğe gidebilirsiniz ve attığınız adımların ne derece doğru adımlar olduğunu kısa süre içerisinde test edebilirsiniz.
  • Çalışma saatleriniz oldukça esnektir.

Eksiler

  • Maliyetleri düşürmek ciddi şekilde zordur, çünkü ürün başlı başına tek bir maliyet kalemidir ve düşürülmesi adına girişimde bulunulması çoğu zaman mümkün değildir.
  • Dropshipping yapan bir kişi çoğu zaman sattığı ürünü görmeden satar ve bunun en büyük problemi de ürünün görsellerde göründüğü gibi olmamasıdır.
  • Dropshipping yapan bir kişinin çözmesi gereken en önemli sorunlardan birisi de kargodur. Kargo şirketlerinin yol açtığı sorunlar sonrasında artan iadeler işinizin batmasına dahi sebep olabilir.
  • Tedarikçilerin güvenilir olup olmadığı konusunda da sorunlar çıkabilir. Yanlış tedarikçi ile çalışırsanız ürününüz teslim edilmeyebilir ya da geç teslim edilebilir.
amazon dropshipping
amazon dropshipping

Dropshipping Nasıl Yapılır

Dropshipping yapacak bir kişinin öncelikle hangi e-ticaret platformunda bunu yapacağına karar vermesi gerekir. Shopify, Amazon, Magento en çok kullanılanlarıdır.

Platform seçimi yaptıktan sonra ürün seçimi yapılmalıdır. İlgili platformda satılabilecek ürünler araştırılmalı ve bu ürünlerin nasıl satılabileceği konusuna odaklanılmalıdır.

Mağazasının tasarımını da yapan kişiler son olarak dijital pazarlama yöntemleriyle ürününü tanıtmak durumundadır. Tıklama bazlı reklam, tanıtım yazısı, sosyal etkileşim vb. en sık kullanılan dijital pazarlama teknikleridir.

Çinde Vatandaşlar Kredi Notuna Göre Sınıflandırılacak ! konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku