fbpx

Yapılandırılan Vergi Borcu Ödenmeyince Ne Olur

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Çeşitli nedenlerle ödenemeyen borçların bir şekilde tahsil edilebilmesi için bankalar, çeşitli özel şirketler ve hatta SGK, GİB gibi çeşitli kamu kurumları dahi yapılandırma yoluna gidebilmektedir. Yapılandırılan bir borç, daha uzun vadeye yayılmakta daha küçük hacimdeki taksit ödemeleriyle kişinin bütçesinde daha az yer kaplayarak ödeme kolaylığı sağlamayı amaçlamaktadır. Her ne kadar yapılandırılmış olsa da bazı nedenlerle bu düşük hacimdeki borcun da ödenememesi mümkün olabilmektedir, dolayısıyla yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur konusuna değinmek yararlı olacaktır.

Vergi Borcunun Yapılandırılması

Vergi borcunun çeşitli nedenlerle ödenememesi sonrasında 6736 sayılı kanun kapsamında kişinin ihtiyaç duyduğu düzene bağlı olarak 6, 9, 12 ya da 18 ay olmak üzere taksitlendirmeye gidilebilir. 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun dahilinde eksik beyan edilen ya da hiç ödenmeyen vergi borçlarının taksitlenerek daha uzun vadeyle ödenmesi mümkün kılınmaktadır. Bu imkanın ne zaman kullanılabileceği, şartları ve kapsamı vergi borcunun yapılandırılacağı kurum tarafından önceden açıklanmakta, tüm detaylar paylaşılmakta ve yapılandırma yapacak kişinin de bunu kabul ettiğini beyan ederek yapılandırma yapması gerekmektedir.

Yapılandırılan Vergi Borcunun Ödenmemesi

Yapılandırılan vergi borcu çeşitli gecikme cezası ve faizden mahrum şekilde ödeme planı oluşturulması sonrasında ortaya çıkar. Yani yapılandırılan bir borç için normalde ödenmesi gereken tarihten daha geç ödeme yapılması kaynaklı bir gecikme cezası ya da ek faiz maliyetine katlanılmaz. Fakat yapılandırılan vergi borcunun ödenmemesi durumunda kişinin kötü niyetli olduğu düşünülerek yapılandırmadan doğan bu imkanlar geri alınır ve borca tekrar gecikme cezası, ek faiz gibi çeşitli haklar uygulanır. Bu hakların uygulanması sonrasında borcun ilk başta edinilen miktardan daha fazla olması kaçınılmazdır. Yani yapılandırılan bir vergi borcunu ödemezseniz neredeyse hiç taksit ödemesi yapmamış kadar toplam borç ödemesi yapmanız gerekebilir.

Yapılandırılan Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Eğer vergi borcunu yapılandırdıktan sonra yapmanız gereken taksit ödemelerini aksatırsanız tüm yapılandırma haklarınızı kaybedersiniz. Yapılandırma kişiye tanınabilecek son haktır ve bundan ötesi hukuki yollarla alacağın tahsil edilmesidir. Dolayısıyla son hakkı da kaybetmemek için yapılandırılan borcun ödemelerinin aksatılmadan yapılması gerekir.

Hatta düzenlenen yapılandırma sözleşmesinin içeriğine bağlı olarak kişiden geçmiş dönem gecikme cezaları ve faiz dahi istenebilir. Bu kapsamda kişilerin yapılandırma başvurusu yaparken imzaladığı sözleşmenin içeriğini de dikkatlice okunması gerekir. Yapılandırma haklarının iptal edileceği, borcun eski haline geri döneceği kesindir, ancak sözleşmenin içeriğine bağlı olarak daha fazla maliyete katlanılması da mümkün olabilir.

yapilandirilan vergi borcunu ödememek
yapilandirilan vergi borcu odenmeyince ne olur

İcra Durumu

Eğer yapılandırılan bir taksit ödemesi 2 defa ertelenirse, gecikirse ya da ödenmezse bu durumda kurum çeşitli hukuki yollara başvuracak ve kişi hakkında yasal takip başlatacaktır. Bu yasal takip sürecinin başlamasından önce tüm borç tek seferde istenir. Eğer tek seferde istenen bu borç yine ödenmezse bu durumda icradan başka çare kalmamaktadır. Ayrıca vergi borcu nedeniyle icralık olan kişilerin kredi notları da düşer ve bankalar aracılığıyla kredi çekmesine de mani olunur. Yasal takip sürecindeki bir kişi kara listeye alınır ve 5 yıl süresince bankalar tarafından sağlanan herhangi bir finansman ürününe talepte bulunması mümkün olmaz.

Sitemizde yer alan İşletmemin Cirosunu İnternet Gücüyle Nasıl Arttırabilirim konulu yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku