fbpx

KOSGEB Girişimcilik Hibe Kredisi Başvurusu Rehberi

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren KOSGEB’in sağladığı 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi ile ilgili doğru bilinen çeşitli yanlışlar vardır ve bu yanlışlar genellikle bu desteklerden herkesin yararlanabileceği üzerine inşa edilmektedir. Dolayısıyla KOSGEB’in yalnızca birkaç cümleyle anlatılabilecek hibe ve kredi başvurusu prosedürlerinden ziyade şartları ve kimlere bu desteklerin verilebileceğine değinmek gerekir.

Aslında KOSGEB hibesi ya da KOSGEB faizsiz kredisi diye bir şey yoktur. KOSGEB’in hali hazırda oluşturduğu 14 farklı finansal destek programı vardır ve girişimciler de bu destek programlarından kendisine en uygun olanına başvuru iletir. Bu nedenle yararlanılabilecek hibeler ve faizsiz kredilerle ilgili üst limitlerde farklılıklar ortaya çıkması, neredeyse her mecrada farklı miktarların yer alması oldukça anlaşılabilir bir durumdur. KOSGEB’in destek programları şu şekildedir:

  • Girişimcilik Destek Programı
  • Genel Destek Programı
  • İş Birliği Güç Birliği Destek Programı
  • KOBİ Proje Destek Programı
  • KOBİGEL Destek Programı
  • Ar-ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı
  • TEKNOYATIRIM
  • Tematik Proje Destek Programı
  • Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı
  • TEKNOPAZAR
  • Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
  • Stratejik Ürün Destek Programı
  • Kredi Faiz Desteği
  • Laboratuvar Hizmetleri

Görüldüğü gibi 14 farklı destek programı vardır ve bu 14 farklı destek programının da sağladığı hibe ve faizsiz kredi miktarları farklıdır. Her program hakkında ayrı ayrı detaylı bilgi edinmek isteyenler KOSGEB’in internet sitesine girdikten sonra menüde yer alan Destekler sayfasını ziyaret edebilir ve ayrı ayrı inceleme yapabilir. Aşağıda, en sık başvuru iletilen ve en fazla kişiye kullandırılan Girişimcilik Destek Programı’ndan bahsedilecektir.

KOSGEB Hibe ve Kredi Başvuru Şartları

Öncelikle KOSGEB’in hibe ve faizsiz kredilerinden herkesin yararlanamayacağının, yararlananların da bu üst limitlerle yararlanabilmesi için sağlaması gereken bazı şartlar olduğunun bilinmesi gerekir. 

Empoze edilenin aksine hibe ve faizsiz krediden yararlanabilmek için belirli miktarda harcama yapmak ya da en azından bunu taahhüt etmek gerekir. KOSGEB, bu harcamaların belirli bir kısmını karşılıksız ya da faizsiz olarak kredilendireceğinin sözünü verir, ancak bu taahhüt miktar bazında değil oran bazında yapılır. Dolayısıyla yapılacak harcamanın miktarı aslında hibe ve kredinin ne kadarlık kısmından yararlanılacağını da ortaya çıkaracaktır.

Yalnızca harcama yapmak da yeterli değildir. Harcamanın yapılacağı bölge de ne kadar destek verileceğiyle ilgili oldukça önemli bir detaydır.

KOSGEB 1. Bölge: İstanbul, İzmir, Antalya, İzmir, Kocaeli, Eskişehir, Muğla ve Bursa.

KOSGEB 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova.

50 bin TL hibeden yararlanabilmek için yapılacağı taahhüt edilmesi gereken harcama miktarları şu şekildedir:

1’inci ve 2’nci bölgede bulunan erkek bir girişimci için: 110,892 TL

1’inci ve 2’nci bölgede bulunan kadın, gazi, şehit yakını ya da engelli bir girişimci için: 83,669 TL

3’üncü, 4’üncü, 5’nci veya 6’ncı bölgede bulunan erkek bir girişimci için: 95,336 TL

3’üncü, 4’üncü, 5’nci veya 6’ncı bölgede bulunan kadın, gazi, şehit yakını ya da engelli bir girişimci için 74.595 TL

Görüldüğü gibi bölgelere ve girişimcinin statüsüne göre 50 bin TL hibeden yararlanabilmek için yapılacağı taahhüt edilmesi gereken harcamalar değişmektedir. Bu harcamaların yapılacağı taahhüt edilse ve hibe çıksa dahi direkt olarak hibeyi almak pek mümkün değil, bazen 9 aya kadar sürebilmektedir. Dolayısıyla ilk şart belirli bir sermayeye sahip olmaktır. Daha az harcama taahhüt edilmesi de mümkündür, ancak bu durumda üst perdeden yani 50 bin TL’lik hibenin tamamından yararlanmak mümkün olmayacaktır. 

kosgeb girisimcilik hibe kredisi

Diğer şartlar ise:

  • Daha önce bu desteklerden yararlanmamış olmak,
  • Vergi levhası sahibi olmak,
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni başarıyla tamamlayıp Girişimci Sertifikası edinmek,
  • Yıllık 1 milyon TL’den daha az satış hasılatına sahip olmaktır.

KOSGEB Hibe ve Kredi Başvurusu

KOSGEB’in öne sürdüğü yukarıdaki şartların sağlanması halinde başvuru tarihleri arasında aktif hale gelen başvuru sayfası aracılığıyla kredi ya da hibe başvurusu iletilebilir. Söz konusu sayfa KOSGEB tarafından duyurulacak ve başvuru konusunda yalnızca KOSGEB yetkili olacaktır.

Sitemiz üzerinden KOSGEB Kredisi ile ilgili daha fazla döküman ve bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku