fbpx

Sıfır Faizli Hayvancılık Kredisi Şartları 2019

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, köyden kente göçün azaltılması ve kendi kendine yetebilen bir ülke profili oluşabilmesi için hayvancılığın desteklenmesi şarttır. Yürürlükteki mevzuatlar uyarınca da her yıl bütçe planı yapılırken en az % 1’lik payın tarım ve hayvancılık destekleri olarak verilmesi gerektiği ortadadır. Bu kapsamda çeşitli hibeler ve faizsiz krediler veren bakanlıklar kırmızı ete talebin artması itibariyle önümüzdeki yıllarda özellikle hayvancılıkla uğraşacaklara ek desteklerde bulunacağının da sinyalini vermiştir.

İşini yapmak isteyen herkes için kullanılabilir olan bu desteklerin geçtiğimiz dönemlerde amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiş ve faizsiz hayvancılık kredisi şartlarında bazı değişiklikler yapılmıştır.

Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

Hibelerden farklı olarak faizsiz hayvancılık kredilerinin mutlaka geri ödenmesi gerekir. Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğiyle sunulan krediler hali hazırda milyonlarca liralık hacme erişmiştir ve bu borçların ödenememesi ekonomide kara delik oluşmasına sebebiyet verecektir. Dolayısıyla çektiği krediyi karşılayabileceği kadar mal varlığı olduğunu ispatlayabilen, çeşitli teminatlar verebilen ya da hali hazırda çektiği kredi miktarı kadar hayvanı olan kişiler rahatlıkla hayvancılık kredisi alabilir.

Ziraat Bankası veya TKDK aracılığıyla alınabilen faizsiz hayvancılık kredisi için öncelikle ÇKS sistemine kayıt olunması gerekir. ÇKS kayıt belgesiyle birlikte TKDK’nın desteklediği illerde TKDK ya da Ziraat Bankası, TKDK’nın desteklemediği illerde ise yalnızca Ziraat Bankası şubeleriyle iletişime geçerek başvuru iletilebilir.

Yapılacak görüşme öncesinde iş planı hazırlanmalı ve maliyetlerle birlikte ne kadar hayvan ile üretime başlanılacağı açıkça ifade edilmelidir. Eğer sürüyü büyütme kredisi alınacaksa bunun için de mevcut sürüdeki hayvan sayısıyla birlikte ne kadar hayvan satın alınacağı belgelenmelidir.

Hayvancılık kredisi kapsamında ahır yapımı ve yem giderleri gibi masraflar da finansman dahiline alınabilir. Ziraat Bankası ya da TKDK, sağlayacağı finansman öncesi maliyetleri hesaplamak için proforma fatura talep etme hakkına sahiptir.

Faizsiz Hayvancılık Kredisi Şartları

  1. TKDK’nın IPARD desteklerine başvuru yapılacaksa, desteklenen illerden birisinde faaliyet gösterecek olmak, Ziraat Bankası’na başvuru iletilecekse yapılacak işin söz konusu bölgede uygulanabilir durumda olması,
  2. Krediden doğan yükümlülükleri yerine getirebilecek kadar mal varlığı ya da gelir sahibi olmak,
  3. ÇKS sistemine kayıtlı olmak,
  4. Maliyetlerin proforma faturasını temin edebilmek,
  5. Yüksek kredi notu ve kara listeye girmemiş olmak,
  6. Daha önce aynı krediden yararlanmamış olmak gerekir.
faizsiz hayvancilik kredisi sartlari
sifir faizli hayvancilik kredisi sartlari

Devlet destekli hayvancılık kredisi için bir personel görevlendirilmekte ve hayvan alımı yapacak kişinin satın alacağı hayvanlarla ilgili incelemelerde bulunmaktadır. Konusunun uzmanı olan bu kişi satın alınması planlanan hayvanların sağlık durumu ve maliyetiyle ilgili hesaplamalar yapacak, başvuru iletilen kredi miktarıyla hayvan alım maliyetleri arasındaki dengenin tutarlı olup olmadığını inceleyecektir. Eksper incelemesi de denilebilen bu sürecin sonunda hazırlanan raporun personel tarafından bankaya oradan da bakanlığa ulaştırılmasına istinaden kredi onaylanacak ve hesaba aktarılacak ya da reddedilecektir.

Sitemiz üzerinden Sıfır Faizli Çiftçi Kredisi ile ilgili daha detaylı bilgilere bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku