fbpx

Vade Farkı Nedir Faizle Arasındaki Farklar Neler (Farklı Bakış)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Bir mal ya da hizmetin peşin satılmasıyla vadeli satılması arasındaki farka vade farkı denilmektedir. Vade farkı ticari hayatın gereklilikleri nedeniyle işletmelerin çoğu zaman başvurması gereken bir ticaret biçimidir, çünkü paranın değeri her gün aynı değildir ve bu süreçte kaçırılacak fırsatlardan doğan, katlanılan ek maliyetin karşılanmasını mümkün kılan ek bir ödemeye de ihtiyaç duyulur. Kafa karışıklıklarını gidermek adına vade farkı nedir, faizle arasındaki fark neler ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Vade Farkı ve Faiz Arasındaki Farklar

Vadenin sonunda yani taksitlerin bitiminde toplamda ödenmiş olacak parayla ilgili herhangi bir anlaşmazlık çıkmaması, pazarlık sonrasında bir meblağ için karar kılınmış olması durumunda vadeli satışlar yapılabilir. Vadeli satış ile faiz arasındaki ilk fark pazarlık yapılabilmesi, yani iki tarafında kendisinden ödün verebilmesi ve bunun bir anlaşmaya tabii olmasıdır.

Vade farkı ticari hayatın gerekliliklerinden birisidir. Çünkü Ocak ayının 1’nci günü malını satan fakat ödemesinin tamamını Haziran ayında alacak olan bir tüccar için bu 6 aylık süreç sonunda eline geçen paranın değeri Ocak ayındakiyle aynı olmayacaktır. Para genellikle değer kaybetmeye meğillidir, bu nedenle ticaretini korumak durumunda olan tüccar vade farkı almak durumundadır. Vade farkı bu süreçte işletmenin peşin parasını değerlendirememesinden kaynaklanan maliyeti karşılamak için ödenir. Örneğin bu işletme Ocak ayının 1’nci gününde tüm parasını alsaydı yine aynı gün içerisinde farklı mal siparişleri yapabilirdi, ancak daha önce de değinildiği gibi para değer kaybetmeye meyillidir ve altı ayın sonunda muhtemelen daha yüksek bir meblağ ödeyerek mal siparişi yapması gerekir.

Faiz ödemesinin gecikmesi halinde gecikme cezası adı altında ek bir faiz maliyetine katlanılır. Vade farkında ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çoğu zaman tüccar ile mal satın alan kişi arasında senet ya da borç sözleşmesi imzalanır. Vade farkı ödemelerinin gecikmesi halinde gecikme faizi uygulanmaz, hukuki yollara başvurulur ve icraya kadar varan bir süreçle muhatap olunur.

İslam Dinine Göre Vade Farkı Caiz Mi?

İslam dini ticareti helal, faizi haram kılmıştır. Gayrimeşru kazanç yöntemlerinden de uzak durulmasını tavsiye eden İslam dini, insaf kavramına büyük önem arz eder ve ticaretin güçlü ikili bağlar kurularak ilerlemesini tavsiye eder.

Alışveriş peşin ödemeyle ya da vade farkıyla yapılması fark etmeksizin caizdir.

Ticaret kar elde etmek için yapılır, ancak aynı zamanda insanların ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlere erişmesi için de bir gerekliliktir. Gayrimeşru kazanç yöntemlerine başvurulmadıkça yapılan ticaretin de ibadet hüvviyetine sahip olması mümkündür.

İslam ticari kazanç konusunda herhangi bir üst sınır belirlememiş ve burada da insaf kavramına odaklanmıştır. Piyasa koşullarına göre uygun bir oranda kar payı talep edilmesi mümkündür. Bu kapsamda tüccarların sermayesini koruması, ticarete devam edebilmesi için kar karşılığında vade farkıyla satış yapabilmesinin de önü açılmıştır.

vade farki nedir
vade farki nedir

Vade farkının caiz sınırlar içerisinde kalabilmesi için anlaşmaların çok keskin hatlarla net bir şekilde yapılması gerekir. Örneğin peşin alırsan 1000 TL, 6 ay taksitle alırsan 1200 TL denilmesinde dinen herhangi bir mahsur yoktur ve alışveriş yapılabilir. Fakat peşin alırsan 1000 TL, 6 ay taksitle alır ve ayın ilk 10 günü içerisinde ödeme yaparsan 1200, son 20 günü içerisinde ödeme yaparsan 1250 TL denilmesi dinen caiz değildir. Çünkü ikinci anlaşmada tüccar ve alıcı bir fiyat için değil birden fazla fiyat için anlaşma yapmaktadır. İşte burada faiz ortaya çıkmaktadır ve bu anlaşma caiziyetini kaybeder.

Kaynak: Mehmet Paksu (Sorularlaislamiyet)

Faiz İle Kâr Payı Arasındaki Oranlar Neden Benziyor konulu yazımızı da ortalama 4 dk içerisinde okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku