Tarım ve hayvancılık konularında sağlanan desteklerden birisi de sondaj ve sulama kredileridir. Sağlanan sondaj ve sulama kredileri ile tarımsal üretimin modernizasyon yatırım maliyetlerinin karşılanması ve çok daha küçük alanlarda çok daha verimli tarımcılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Çiftçilerin 2020 yılı itibariyle sıfır faizli sulama kredisi imkanından yararlanabilmesi için sağlaması gereken şartlar ve yerine getirmesi gereken prosedürler bulunmaktadır.
İçeride Neler Var?
Sondajla Nasıl Sulama Yapılır?
Çeşitli alan ve materyaller üzerinde delik açılması işlemine sondaj denilmektedir. Sondaj genellikle kuyu yapımı için kullanılmakta fakat sık sık tarım arazilerinin su ihtiyacını gidermek için de başvurulmaktadır.
Kayaların veya yumuşak zeminin çeşitli yöntemlerle delinmesi için kullanılan bazı makineler vardır, bu makineler yardımıyla sondaj yapan çiftçiler ulaştıkları su kaynağı ile tarımsal alanın sulanmasını sağlayabilir.
Devlet Destekli Sulama Kredisi
Bakanlar Kurulu’nca alınan karar sonrasında tarlasına sulama sistemi kurmak isteyen çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır faiz ve 5 yıl vade imkanıyla kredi verileceği açıklandı. Söz konusu destek kredisi kapsamında modern sulama teknolojileriyle tarlasını çok daha verimli bir şekilde işletmek isteyen çiftçilerin başvuru için Ziraat Bankası’nı tercih etmesi gerekiyor.
Sulama Sistemi Nedir?
Kurulan modern sulama sistemleri sayesinde çok daha kaliteli ürünlerin çok daha düşük maliyetlerle elde edilmesi mümkün olur. Özellikle geniş alanlarda işçilik maliyetini ciddi şekilde düşüren sulama sistemleri, dikey tarım teknolojilerinin de gelişmesiyle dar alanda daha fazla mahsul elde edilmesini de mümkün kılmıştır.
Sulama Kredisi Şartları
Devlet destekli sulama kredisinden yararlanmak isteyen çiftçilerin sağlaması gereken bazı şartlar bulunur.
- Her çiftçi tarım faaliyetlerine devam ettiği arsanın projesine ve proformasına sahip olmalıdır,
- Faaliyetlere devam edilen tarım arazisinin tapusu ya da kira kontratı bulunmalıdır,
- Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üyesi olunmalı ve başvurular ÇKS belgesi ile birlikte yapılmalıdır,
- Başvuru sırasında dilekçe yazılmalıdır.
Sulama Sistemi Kuran Firmalar
Ziraat Bankası’nca sağlanacak faizsiz kredi imkanıyla sulama sistemi kurmak isteyen çiftçilerin yararlanabileceği çeşitli firmalar bulunmaktadır. Çiftçilerin krediyi tahsis etmeleri halinde bu firmalarla iletişime geçerek ücretsiz projelendirme ve montaj hizmetlerinden yararlanması mümkündür. Yukarıda da değinildiği gibi araziye kurulacak sulama sisteminin projesi dilekçeye ilave olarak Ziraat Bankası’na teslim edilmelidir.
Damla Sulama Kredisi
Damla sulama teknolojisi kaynakların çok daha düzgün kullanılmasını sağlamakta fakat kurulum maliyetinin yüksek olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Aslında kurulum yapıldıktan sonra yani sabit maliyetler düşüldüğünde çitçinin çok daha verimli üretim yapmasına katkı sağlayan damla sulama mekanizması için devletin verdiği bazı destekler vardır. Söz konusu desteklerden yararlanmak isteyenler sulama teknolojisinin kurulumunu yapan firma ile anlaşıp proje hazırladıktan sonra Ziraat Bankası’na kredi başvurusunda bulunabilir.

Çiftçilere tahsis edilecek kredi miktarı projenin maliyetlerine bağlı olarak değişecektir. Sağlanan kredinin sıfır faizle ve 5 yıl vade imkanıyla geri ödenmesi mümkündür.
Sitemiz üzerinden Sıfır Faizli Kredi ve Devlet desteği ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Damlama sulama sistemi boru ala bilir miyim
50.900 MTRE ARAZİME CEVİZ VE ZEYTİN FİDANI DİKTİM SONDAJ DAMLAMA VE ETRAFINA CİT CEKECEĞİM.
60 dönüm arazimiz var kuyu var basınçlı su için güneş enerjisi panel dalgıç pompası 10 beygirlik 2 incelik sistemi kurmak için kireci alabilirmiyiz kendim çiftçi kayıt mevcut