fbpx

Onbinlerce Gurbetçiye Emeklilik Müjdesi

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Yurtdışındaki on binlerce kişiyi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Atılacak yeni adım kapsamında yurt dışında ikamet ettiği süre içerisinde sigortalı olarak çalışıp daha önce Türkiye’de hiç sigortalı çalışmayan Türkiye vatandaşları, Türkiye’de sigortalı işte çalıştıktan sonra yurt dışında çalışmaya devam eden Türkiye vatandaşları ve yurtdışında sigortalı çalışmaya başladıktan sonra Türkiye’de sigortalı çalışmaya başlayan Türkiye vatandaşlarının emekli olabilmesinin önü açılıyor.

Atılan bu adım genel itibariyle yurt dışında çalışılan sürenin de ülkemizde çalışılmış gibi SGK primine sayılması ya da borçlanarak emekli olabilmesiyle ilgili.

Avantajlar Neler?

Bu haktan yararlanarak emekli olmak isteyen erkeklerin haklarını elde edebilmek için 18 yaşından sonra çalıştığını belgelemesi gerekmektedir. Yurt dışında yaşayan kadınlar ise Türkiye’de emekli olmak istediklerinde çalıştıklarını belgeleme ihtiyacı duymuyor, hatta hiçbir işte çalışmamış olsa bile emekli olması mümkün oluyor. Yurt dışında yaşadıkları ve hiçbir işte çalışmadıkları ya da çalıştıkları bu süre emeklilik hesabına katılıyor ve Türkiye’de bu süreleri geriye doğru borçlanarak emekli olmalarına imkan sağlanıyor. Ayrıca bu haktan yararlanabilmek için medeni duruma veya eşin sigortalı olmasına da bakılmıyor, geriye doğru borçlanan her kadın emeklilik imkanı kazanıyor.

Mevzuatta borçlanmaya dahil edilecek sürelerle ilgili yapılan açıklama şu şekilde “Türk vatandaşı olanlar, 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bunlar sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleriyle ev kadını olarak geçen sürelerdir.”

Gerekli Belgeler

Hiçbir işte çalışmayan ev kadınlarının ibraz etmesi gereken belgelerle birlikte emeklilikte geriye doğru borçlanması mümkün oluyor. Bu belgeler:

  • Yurtdışı kamu kurumundan alınan ikamet belgesinin yeminli tercüman tarafından onaylanmış tercümesi,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği ya da Ataşeliği bulunan temsilcilikler aracılığıyla ikamet belgesine ithafen düzenlenecek belge,
  • Yurtdışına çıkılan ve Türkiye’ye girilen tarihlerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopileri.

Ne Kadar Borçlanılacak?

Borçlanmanın miktarının nasıl hesaplanacağı da mevzuatta düzenlenmiş şekilde. Ne kadar borçlanılacağı konusunda karar ise tamamen emekli olacak gurbetçiye bırakılmış durumda. Yani bir gurbetçi geriye doğru olan sigorta primlerini asgari ücret seviyesinden de tavan fiyat olarak bunun 7,5 katı seviyesinden de yatırabilir. Hangi seviyeden ödeme yapılmaya karar verilirse verilsin ortaya çıkacak toplam tutarın % 32’sinin ödenmesi gerekecektir.

gurbetci iscilere mujde
gurbetci iscilere mujde

Örneğin asgari ücret seviyesinden 10 yıl süreyle borçlanmak isteyen bir gurbetçi her ay 2029,50 x % 32 = 649,44 TL prim ödemesi yapmış olmalıdır. Geriye dönük 10 yıl için prim ödemesi yapacağından dolayı 649,44 x 120 = 77.932 TL borç ödemesinin yapılması gerekir. Bu miktar bütçeyi aşıyorsa daha düşük, bütçenin altındaysa daha yüksek miktarda borç ödemeleri yaparak daha yüksek emekli maaşından yararlanılabilir. Gurbetçi erkekler ve uygulamanın diğer detaylarıyla ilgili bilgilendirmeler SGK aracılığıyla alınabilir, ülkeden ülkeye farklar söz konusu olabildiği için borçlanma başvurusu yapmadan önce mutlaka SGK’dan bilgi talebinde bulunulmalıdır.

Faizsiz Yatırım Araçları Nelerdir konulu yazımızı buradan okuyabilir ve bununla ilgili alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku