fbpx

Nedir Bu Bitcoin ? Para mı Emtia mı Yatırım Aracı mı ?

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto adlı kişi veya grup tarafından geliştirilmiş bir elektronik para birimidir. Bu para biriminin esas amacı eşler arası (p2p) işlemi kolaylaştırmaktır. Yani başka bir deyimle banka gibi aracıları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Bitcoin’den önce kripto para birimi piyasasında bir çok deneme yapılmıştır. Fakat bunların hepsi belirli sebeplerden dolayı piyasada tutunamadan kaybolmuştur. İlk defa 2008 yılında bitcoin ile kripto para birimi değer kazanmış ve 2017 yılında ciddi bir popülerlik kazanmıştır.

Bitcoin’nin Geleneksel Para Birimlerinden Farkları

Bitcoin’nin diğer para birimlerinden de farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılıklar;

  • Geleneksel para birimleri bir merkeze bağlıyken, bitcoin herhangi bir merkeze bağlı değildir.
  • Geleneksel para birimlerinin transferinde bir aracıya ( banka gibi ) ihtiyaç duyulurken, Bitcoin de herhangi bir aracıya gerek yoktur. İşleminizi aracısız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bitcoin’nin bu şekilde aracısız yapılmasının ana nedeni, maliyetlerin düşürülmesi  ve güvenlik açıklarının bulunmamasıdır.
  • Geleneksel para birimleri devletlerden, enflasyondan ve deflasyondan etkilenecektir. Fakat bitcoin herhangi bir merkeze bağlı olmadığı için, piyasada ne kadar üretileceği sınırlı olduğu için bu tarz olaylardan etkilenmez.
  • Geleneksel para birimlerinde işlem yaparken kişisel bilgilerinizi de vermek zorundasınız, bir nevi bu bilgiler olmadan işlem yapamıyorsunuz. Bitcoin de ise, herhangi bir bilgiye gerek duymadan kripto para birimleri cüzdanları arasında transfer yapabilirsiniz. Tabi her ne kadar bilgiye gerek duyulmaz desek de dünya genelinde son gelen yasalar ve düzenlemeler ışığında bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
  • Geleneksel para birimlerinde işlemlerin bir hafızası yoktur. Bir süre sonra kaybolmaktadır. Fakat bitcoin de bu olay tam tersidir. Blockchain denilen bir veri tabanında yapılan bütün işlemler sonsuza kadar saklanır.
  • Geleneksel para birimlerinde istemeden birine para yollamanız durumunda bu parayı geri alabilirsiniz. Fakat bitcoin de yanlışlıkla birine para yolladığınız zaman bunu geri alamazsınız. Eğer cüzdan sahibi isterse size geri gönderebilir.

Bitcoin Etkileyen Faktörler

Bitcoin’nin şuanda ki yapısı manipülasyon ve spekülasyon gibi değerini düşürebilecek ve yükseltebilecek kötü faktörlere açıktır. Bunları birkaç örnekle açıklayalım:

 Örneğin, Bugün ABD Bitcoin kapatma kararı aldığı zaman piyasa da bir anda sert düşüş yaşanmaktadır. Fakat ABD Bitcoin yasallaştırıp günlük hayatta kullanacağını açıkladığında fiyatlarda ciddi bir artış olacaktır. Buda sistemi çok ciddi derecede etkileyebilir. Çin’nin bu olayı durmadan yaptığını ve ilk yaptığı zamanlarda ciddi seviyede değer kaybettiğini biliyoruz. Kısacası henüz regüle olmamış ve oldukça volatil bir piyasa olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin, Balinalar bir nevi piyasayı yükseltmek için belirli bir fiyattan toplu halde satın alan kişilerdir. Bu kişiler bitcoin de pek fazla olmasa da altcoinler de çok fazla bulunmaktadır. Dikkatli olmakta fayda var.

Örneğin, Talep piyasada ne kadar talep olursa fiyat o kadar artacaktır. Bitcoin yükselişteyken son dönemlerinde her yerde popülerlik kazanmaktaydı. Fiyatlarda buna oranla artıyordu. Çünkü yeni yatırımcı yeni talep doğuyordu. Aynı şekilde ilk zamanlarında talep az olmasından dolayı fiyat seviyesi düşüktü. Talep bu şekilde açıklanabilir.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği,  yapılan bitcoin işlemlerinin doğrulandığı ve blok zincir ( blockchain ) olarak bilinen kripto paraların muhasebesinin yapıldığı deftere eklenildiği  ve aynı zamanda bitcoin transferinin sağlandığı bir araçtır. Gerekli programlara, internet erişimine ve donanıma sahip herkes madenci olabilir.  Madencilik işlemi, her yapılan işlemleri bloklara ayırma ve hesaplama açısından zor olan bir bulmacayı çözen bir çalışma sistemidir.

Bitcoin madenciliğinde yapılan her işlem sonrasında madenci blok ödülü alır. Bu blok ödülü kaba bir hesapla her 4 yılda bir yarıya indirilir. Yani bu blok ödülü 2009 yılında 50 ile başlamıştır. 2018 yılında ise, 12,5’tir. Bu blok ödülü azalmaya devam edecek ve bitcoin sayısı 21 milyona ulaştığında bitecektir.

Bitcoin ilk zamanlarında madencilik çeşitli yollarla yapılıyordu. Bunlardan en yaygını ise, cpu madenciliğiydi. Cpu madenciliği herkesin kendi bilgisayarından madencilik yapmasıydı denilebilir. Tabi bu sistem yıllar ilerledikçe gelişti ve şuanda ASIC ile madencilik yapılmaktadır.

Bitcoin Avantajları:

Bitcoin avantajlarını saymak herkese göre değişebiliyor. Bana göre avantajları:

  • İşlemler hızlı olur,
  • Dünyanın her yerinde istediğin şekilde işlem yapabilme,
  • Enflasyondan etkilenmez,
  • Taşıması kolaydır,
  • İzi sürülemez,
  • Herhangi bir merkezi yoktur. 
bitcoin btc nedir
bitcoin btc nedir

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin çeşitli borsalardan temin edebilirsiniz. Bitcoin almak için kullanabileceğiniz Türk borsaları;

  • Paribu
  • Bithesap
  • Sistemkoin
  • Btcturk

Sitemizde yer alan Faizsiz Yatırım bölümünü inceleyerek alternatif yatırım kanalları hakkında bilgi sahibi olabilir, bunun yanı sıra Faizsiz Yatırım Fonu Nedir Nasıl Yatırım Yapılır konulu yazımızı da ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku