fbpx

Mc Kinsey Kimdir ? Bu Kişinin Şirketi Ne İş Yapar ?

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Dünyanın en büyük denetim firmalarından birisi olarak gösterilen McKinsey & Company geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı denetim anlaşmasının ardından gündeme geldi. Söz konusu anlaşma en basit haliyle ülkenin mali durumu ve harcamaları konusunda denetim yapmak, bu yaptığı denetimi raporladıktan sonra da çeşitli tavsiyeler vermekle ilgiliydi. Bu anlaşma ülkenin en önemli konularından birisini yani devlet harcamalarını ABD merkezli bir firmaya teslim etmek anlamına geldiği için ciddi şekilde eleştirildi ve anlaşmanın feshi üzerindeki tartışlamalar halen devam ediyor. Bu tartışmalar devam ederken Mc Kinsey kimdir, şirketi ne yapar vb. detaylara değinmek köklü firmayı yakından tanımak yararlı olabilir.

McKinsey’i Kim Kurdu?

McKinsey denetim şirketi 1926 yılında o dönemde başarılı bir muhasebeci olan James O. McKinsey tarafından kuruldu. Firmanın kurucusu 4 Temmuz 1889 yılında Gamma, Missouri’de doğdu. ABD’li McKinsey eğitimini Harvard’da aldı.

Oldukça başarılı bir kariyeri bulunan McKinsey’in kurduğu firma aradan yıllar geçmesine rağmen her geçen gün daha büyük firma ve kişiler için hizmet vermeye devam ediyor. Firmasının yayınladığı raporlar ise ekonomi çevrelerince büyük değer görüyor ve yakından takip ediliyor.

McKinsey Şirketi Ne Yapar?

McKinsey şirketi temelde bir denetim firması olsa da çeşitli konularda danışmanlık vermesiyle de alanının en iyilerinden birisi. Özellikle büyümek ya da işleri yoluna koymak isteyen kişi ya da kurumlarla çalışan firma sektör analizi yaptıktan sonra yapılması gerekenler listesi hazırlaması ve bunlar yapılırken de mentorluk vermesiyle ünlü.

Firma geçtiğimiz dönemlerde birçok başarılı işe imza attı ve atmaya da devam ediyor. Çalışanlarını üstün akademik başarı gösteren çok yönlü kişiler arasından seçen firma sadece ekonomistlerle değil matematikçiler, mühendisler ya da akla gelebilecek farklı herhangi meslek gruplarından birisinde tecrübeli kişileri de bünyesine katabiliyor.

Farklı düşüncelere ve görüşlere önem veren firma bu sayede yaratıcı çözümler üretme ve en önemlisi amacına hizmet eden tavsiyelerde bulunabilme imkanına sahip oluyor. Dünyanın çalışılabilecek en iyi firmalarından birisi seçilen McKinsey’in iş dünyası tarafından tanınmasının diğer bir sebebi de çalışanlarına verdiği dolgun maaş ve sosyal imkanlar.

McKinsey ile Hükümet Arasındaki Anlaşmanın İçeriği Ne?

Yapılan anlaşmayla ilgili detaylı bir paylaşım yapılmış değil. Başta maliyeti olmak üzere hiçbir konuda kamu aydınlatılmadı fakat firmanın yaptığı işlerle ülkemizin ihtiyaç duyduğu şeyler incelendiğinde danışmanlık başta olmak üzere çeşitli konuları kapsayan bir anlaşma olacağından söz edilebilir.

Türkiye ABD İş Konseyi toplantısı için New York’a giden Bakan Albayrak, McKinsey ile yapılan anlaşmayı da burada duyurdu. Yaptığı açıklamada yeni ekonomi programının kapsamı içerisinde maliyet ve dönüşüm ofislerinin de kurulacağını belirten Albayrak, bu ofislerde McKinsey ile çalışma kararı aldıklarını duyurdu. 16 bakanlıktan farklı temsilcilerin içerisinde yer aldığı söz konusu komitenin görevi ülke hedeflerini kontrol etmek ve amaca ulaşılması konusunda çeşitli çalışmalar yürütmek.

BBC tarafından McKinsey’e sorulan bazı sorular da yanıtsız kaldı, firma söz konusu anlaşmayı gizli tutmayı ve hükümet tarafından yapılacak açıklamaların dikkate alınmasını talep ediyor.

McKinsey’in Türkiye’ye Daha Önce Verdiği Hizmetler

McKinsey ülkemize ilk defa hizmet veren bir kurum değil. Firma 1980’li yılların ortalarında ülkemizin AB’ye başvuru yapmasından önce şekil açısından bazı konularda danışmanlık yapmıştı. Bundan sonra 90’lı yıllarda başta bankacılık olmak üzere çeşitli özelleştirmeler konusunda da danışmanlık hizmeti veren McKinsey, Türkiye’deki ilk ofisini de 1995 yılında İstanbul’da kurmuştu. O dönemde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na danışmanlık veren firma 1996 yılında işini iyi yapmadığıyla eleştirilmeye başlayınca sorunun kendilerinde değil özelleştirmeyle ilgili düzenlemelerde olduğunu çözümün de bürokratik kanallar aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini savunmuştu.

Bundan sonra 2000 ve 2001 yılları arasındaki krizde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılacak banka satışlarına strateji danışmanlığı veren firma ilerleyen yıllarda TRT’nin yeniden yapılandırılması konusunda da hizmet vermiş ve verdiği bu hizmet karşılığında 1 milyon dolar civarında bir ödeme almıştı.

mc kinsey kimdir sirketi ne is yapar
mc kinsey kimdir sirketi ne is yapar

McKinsey Türkiye’den farklı olarak Lübnan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Pakistan, Myanmar, Porto Riko ve İngiltere gibi ülkelere de çeşitli hizmetler verdi.

Ekonomi çevreleri ve yurtdışı yazarları şu dönemde McKinsey ile yapılan anlaşmanın mantıksız olduğunu IMF ile anlaşma yapılması halinde bunun hem daha düşük maliyetli hem de daha iyi olacağını savunuyor. Erdoğan, yaptığı son açıklamada anlaşmanın feshedilebileceğini söyledi fakat bu seferde anlaşma fesih bedelinin ödenmesi yani gereksiz bu maliyete katlanılması tartışma yarattı.

Yatırım Yaparken Sepet Oluşturmanın Avantajları konulu yazımızı da buradan  okuyabilir ve bu konularda da sitemiz üzerinden bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku