fbpx

KOSGEB Faizsiz Kredi Nedir Nasıl Alınır (Detaylı Açıklama)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerine devam eden KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ölçeklerini büyütmeyi ve yeni istihdam sahaları yaratarak üretime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda girişimci ve KOBİ’lere faizsiz kredi destekleri ve geri ödemesiz hibeler veren KOSGEB, girişimcilerin kapısını en çok aşındırdığı kurumların başında gelmektedir.

KOSGEB Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Geçtiğimiz yıl içerisinde iki defa revize  edilen hibe ve teşviklerin son hali 100 bin TL faizsiz kredi ve 50 bin TL hibe olmuştur. Bu kapsamda girişimciler KOSGEB’in şartlarını yerine getirmesi ve gerekli prosedürleri uygulaması halinde bu destek ödemelerinden faydalanabilmektedir. 2018 yılı içerisinde KOSGEB desteklerinin  yaklaşık % 30 ile % 40 arasında artışa uğrayacağı tahmin edilmekte fakat bakanlık bütçeleri netleşmeden tam miktarın ne olacağı bilinememektedir.

İşyeri açmak, işini büyütmek ve yeni istihdam sahaları yaratmak isteyen girişimciler KOSGEB’e yaptığı başvuruya çok yüksek ihtimalle olumlu yanıt alacaktır. Bu desteklerden yararlanıp yararlanamayacağını merak eden kişilerin istihdam sahası oluşturacak mıyım ve işçi çalıştıracak mıyım sorularına verdiği cevaplar önemlidir.

KOSGEB istihdam sağlanacak olan neredeyse her sektöre destek vermektedir. Fakat farklı devlet kurumlarından destek ödemelerinin de yapılması veya ilgili meslekte arzın fazla olması nedeniyle hayvancılık yapmak isteyenlere, araba kiralama şirketi kurmak isteyenlere, otobüs almak isteyenlere, emlak ofisi kurmak isteyenlere veya tekel bayi kurmak isteyenlere destek verilmemektedir.

Sıfır Faizli KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

Uygulamalı girişimcilik eğitimine katıldıktan ve girişimci sertifikası aldıktan sonra KOBİ beyannamesi doldurulmalıdır. İlgili beyannamenin doldurulmasına istinaden başvuru tarihleri arasında KOSGEB’in internet sitesine girerek başvuru iletilmesi gerekir.

İletilen başvurular değerlendirmeye alınacak ve yine KOSGEB’in belirlediği bir tarihte sonuçlar açıklanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonra sıfır faizli kredi ya da hibe hakkı kazandığını öğrenen girişimciler KOSGEB’in internet sitesine son defa girerek onay belgesinin çıktısını alabilir.

İlgili çıktığı ile KOSGEB’le anlaşmalı bankalara giderek kredi ya da hibenin tahsis edilmesi mümkündür.

KOSGEB Hibesi Ne Kadar?

KOSGEB hibesi 2017 yılında yapılan son revizyon sonrasında  50 bin TL’ye çıkarılmıştır. Bu kapsamda faizsiz kredi desteğinden yararlanılıyor olunsa dahi 50 bin TL’lik hibe için başvuru iletilebilir. Hibe, genellikle yeni işletme kuracak olan girişimcilerin başlangıç giderlerini karşılamak amacıyla tahsis edilmektedir.

KOSGEB Sıfır Faizli Kredi Şartları Neler?

Yukarıda KOSGEB’in hibe ve sıfır faizli kredi imkanından yararlanabilmek için sağlanması gereken şartlar olduğundan bahsedilmişti. Bu kapsamda girişimcilerin şu şartları mutlaka sağlaması gerektiğini bilmesi gerekiyor:

  • Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak,
  • 32 saatlik eğitimi başarıyla tamamlamak ve Girişimci Sertifikası

Hiç Param Yok, KOSGEB Kredisi Çekebilir Miyim?

KOSGEB kredilerinden ya da hibelerinden yararlanabilmek için mutlaka sermaye sahibi olunması gerekir. Dolayısıyla hiç parası olmayan girişimcilerin sermaye edinmeden KOSGEB hibe ya da sıfır faizli kredi imkanlarından yararlanması mümkün değildir.

Anlaşılması gereken en ince ayrıntı KOSGEB’in geliştirme ve ölçek büyütme amacıyla faaliyetini devam ettirdiğidir. Sermayesi olmayan girişimcilerin banka kredilerine yönelmesi gerekir.

kosgeb faizsiz kredi
kosgeb faizsiz kredi

Hibe ile İş Kurulur Mu?

Yukarıda sermaye sahibi olunması gerektiğine değindikten sonra yüksek ihtimalle her girişimcinin aklına hibenin neden işletme kurmak için kullanılamayacağı gelmektedir. Şöyle ki hibe, kuruluş sermayesi üzerinden sağlanmakta ve miktarı da yine sermayeye göre belirlenmektedir. Dolayısıyla ne kadar çok hibeden yararlanılmak istenirse o denli fazla sermaye sahibi olunması gerekmektedir. Bu nedenle alınan hibe ile iş kurmak mümkün değildir, ancak iş kurarken hibelerden yararlanmak mümkündür.

Sermayeye göre değişen hibe oranında bir de girişimci bazında farklılıklar ortaya çıkabilir. Örneğin kadın girişimciler hibelerden % 90 oranında yararlanabilirken, erkek girişimciler en fazla % 70 oranında yararlanabilir. Kadın Girişimciler ile ilgili ayrıca ele aldığımız Kadın Esnafa 15-100 Bin TL arası Faizsiz Destek konumuzu buradan inceleyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku