fbpx

Katılım Fonu Nedir ve Getirisi Ne Kadardır (Ayrıntılı Hesaplama)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Faize bulaşmadan yatırım yapmak isteyenlerin yaygın inanışın aksine çeşitli alternatifleri vardır. Hatta bu faizsiz yatırım araçlarından bazıları yatırımcısına ciddi kar getirisi sağlayabilir ve bu araçlardan birisi de katılım fonlarıdır.

Katılım fonu en basit haliyle yapılacak bir yatırım için toplanan fon anlamı taşımaktadır. Bu kapsamda fona katılımda bulunarak ödeme yapan yatırımcı, yatırımın belirli bir yüzdeyle hesap edilebilen bir parçası olur. Fakat bir yanlış anlaşılma olmaması adına katılım fonlarının özel mevduat bankası faizelerinden farkına en başta değinmek gerekir. Katılım fonlarına yapılan yatırımlar her zaman için risk içerir. Bu risk her ne kadar banka ve uzmanlar tarafından yapılan analiz neticesinde minimuma indirilmiş olsa da her zaman için risk faktörünün var olduğunu ve zaten alınan risk nedeniyle kar elde edilebileceğini bilmek gerekir.

Kısaca katılım fonu nedir ve getirisi ne kadardır gibi spesifik konulara değinilmesi yararlı olabilir.

Katılım Fonu Nedir?

Yapılacak bir yatırım için yatırım yapmayı taahhüt eden kurum ya da kişinin oluşturduğu fona ödenen para ve bu para neticesinde sahip olunan aidiyete katılım fonu denilmektedir.

Katılım fonuna katılım sağlanması sonrasında elde edilen aidiyet kişinin ne kadar kar ortağı ya da ne kadar zarar ortağı olacağını belirlemek adına çok önemlidir. Yatırımcı söz konusu fona çok yüksek miktarda para yatırırsa fonun en yüksek oranlı karını aynı zamanda en yüksek oranlı zararını sırtlayıcı olacaktır.

Katılım Fonuna Katılmak Ücretli Midir?

Katılım fonuna katılım sağlanması halinde en az bir adet yatırım hesabı açılması gerekir. Bu mevzuat gereği uygulanması gereken bir prosedürdür ve tüm yatırımcıların bu kurala uyma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla açılan yatırım hesabının hangi bankada ya da hangi kurumda açıldığına bağlı olarak düşük miktarda bir hesap işletim ücreti maliyetine katlanmak gerekebilir. Fakat katılım hesabına katılım sağlandığı için katlanılması gereken bir maliyet bulunmamaktadır.

Katılım Fonu Karlı Mıdır?

Yukarıda da değinildiği gibi katılım fonları yapılacak bir yatırım için sermaye gereksinimini karşılamaya yönelik geliştirilen bir üründür ve bu kapsamda ne kadar kar elde edilebileceği de tahmin edilememektedir. Dolayısıyla yapılan yatırımın çok başarılı olması ve yüksek oranda kar elde edilmesi ya da yatırımın başarısız olması ve zarar edilmesi de muhtemeldir.

Zarar Etmemek için Ne Yapılmalı?

Zarar etmemek için yatırımcının yapabileceği pek bir şey yok, ancak yatırım fonunu organize eden kurumun ve yatırım uzmanlarının niteliklerini araştırmak yatırımcının işine yarayacaktır. Bu kapsamda bankalar ve yatırım şirketlerinin istihdam ettiği uzmanların çok iyi işler çıkardığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla zarar riskinin olduğunu bilmek gerekse de bunun düşük bir ihtimal olduğunun her zaman için bilincinde olmak gerekir.

Eğer çok yüksek oranda kar elde edilmek isteniyorsa kimsenin yatırım yapmak istemediği bir şeye yatırım yapılmalıdır. Bilindiği gibi yatırımcının getirisinin ne kadar değerli olduğunu belirleyen unsur ne kadar risk alındığıdır.

Katılım Hesabı Ne Kadar Getirir?

Katılım hesabının ne kadar getiri sağlayacağı yukarıda da değinildiği gibi yatırımın niteliklerine bağlı olarak değişecektir. Bu kapsamda soyut örneklerden hareket etmektense en son açıklanan katılım fonlarından birisi üzerinden örnek vermek mantıklı olabilir.

Garanti Porföy geçtiğimiz hafta içerisinde katılım hesaplarına ilişkin son 1 aylık kar payı dağıtımını yaptı. Bu kapsamda Garanti’nin kira sertifikası, gelir ortaklığı senetleri, altın ve diğer kıymetli madenlerle ilgili yatırımları için topladığı fona 1000 TL ile katılım sağlayan bir kişi son 1 yılda 77 TL kar elde etti.

Katılım Fonuna Nasıl Başvurulur

Katılım fonuna katılım sağlanabilmek için öncelikle hangi şirket ya da kurumla çalışılacağına karar verilmelidir. Eğer faizsiz bankacılık prensiplerine uygun hareket edilmek isteniyorsa ve sektör tecrübesi yüksek bir kurumla çalışılmak isteniyorsa Kuveyt Türk’e bağlı olarak faaliyetine devam eden KT Portföy tercih edilebilecek kurumlar arasındadır. Yine Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Garanti, Akbank vb. bankaların da portföy imkanı bulunmaktadır.

katilim fonu nedir getirisi
katilim fonu nedir getirisi ne kadardır

Hangi kurumla çalışılacağına karar verildikten sonra şube ya da çağrı merkezi üzerinden kurumla iletişime geçilmeli ve prosedürlere başlanmalıdır.

Prosedürler ise yalnızca nüfus cüzdanının teslim edilmesi ve bazı sözleşmelerin imzalanması sonrasında tamamlanmaktadır. Başvurmaya karar verilmesi sonrasında aksiyon alınmasıyla hesabın açılması arasında geçen süre 3 günü aşmamaktadır.

Sitemizde yer alan Faizsiz Yatırım Araçları Nelerdir Enine Boyuna Araştırdık konulu yazımızı da buradan ortalama 3 dk içerisinde okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku