fbpx

IOTA Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Alınır

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Birbiriyle karışmayan milyonlarca dağıtık veriyi mükemmel şekilde birleştiren ve server, veritabanı gibi maliyetlere katlanılmasının önüne geçen devrimsel bir kripto para birimi olan IOTA’nın gündeme gelmesine neden en önemli olaya 2020’li yıllarda trilyonluk hacme erişeceği düşünülen nesnelerin interneti konusunda çeşitli otoriterlerle iş birliği yapması ve bu donanımların kullanılmasını mümkün kılacak bir birim olması.

Her geçen gün değeri artan ve ciddi bir yeniliğin ortaya çıkmasını sağlayan IOTA nedir, ne işe yarar, nasıl alınır ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

IOTA Nedir?

Nesnelerin interneti için geliştirilen bir para birimi olan IOTA aynı zamanda makine ekonomisinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ölçeklenebilir, ademi merkeziyetçi, modüler ve düşük maliyetli devrimsel bir kripto para olma özelliği taşıyan IOTA, makineler arasında veri alışverişi yapılmasını ve bu alışveriş sonrasında otomatik bir takasın gerçekleşmesini mümkün kılmaktadır.

IOTA’nın diğer kripto paralardan en büyük farkı varlığı için madenciye ihtiyaç duymamasıdır. Ağda işlem yapmak isteyen herkesin istifade edebileceği IOTA sayesinde veri tabanı ya da server bakımı gibi ihtiyaçlar olmaksızın sistem kurmak mümkündür.

Makine ekonomisinin gerçeğe dönüşmesi için eksik bulmaca parçası niteliğindeki IOTA, tüm sistemin gerçekleşen işlem konusunda hemfikir olmasını ve veri tabanının sürekli anlık güncellemeleri benimsemesini mümkün kılar. Her ne biçimde kodlanmış olursa olsun her türlü sistemle entegre şekilde çalışabilen IOTA ölçeklenebilir olmasıyla sınırsız işlemlerin paralel şekilde gerçekleşmesini, işlem ücreti olmamasıyla maliyetlerin düşmesini, madenciye ihtiyaç duymamasıyla herhangi bir alternatifinden daha bağımsız olmayı, kuantum bilgisayarlara karşı dahi üçlü hash fonksiyonu yardımıyla daha güçlü kalmayı başarmıştır.

IOTA’nın makine ekonomisini gerçekleştirme misyonunu mümkün kılan teknolojik yenilik The Tangle olarak isimlendirilir.

Bloklar oluşturmak için kayıt tutma zorunluluğu olan Bitcoin’in aksine yönlendirilmiş asimetrik bir çizelge modelinden yararlanan IOTA, bu sayede maliyetlerini sıfırlar ve işlem ücretinin ortadan kalkmasını sağlar.

IOTA’nın asimetrik mimarisi sayesinde kullanımı arttıkça hızı da artar. İşlem süresi zaten oldukça hızlı olan ve stabil çalışan IOTA, kullanıcı sayısının artması karşılığında daha da hızlanır çünkü IOTA’yı kullanan her bir kullanıcı gerçekleştirdiği bir işlemle yeni bir işlemin istifade edebileceği yeni bir ağ kurulmasını sağlar sistemi genişletir.

IOTA’nın gelişiminden haberdar olmak ve gerçekleşen son olayları yakından incelemek için IOTA’nın resmi web sitesinden, Twitter hesabından, Facebook sayfasından, Reddit alt başlığından, Github sayfasından istifade edilebilir. Bu sayfaların takip edilmesi halinde gelecekte atılacak adımlar hakkında önceden bilgi sahibi olunması ve yatırımların daha sağlıklı yapılması mümkün olacaktır.

IOTA Nerede Kullanılır

IOTA’yı geliştiren firmanın yaptığı açıklama gelecekte nesnelerin interneti ve veri alışverişiyle ilgili yapılacak her ticaretin IOTA yardımıyla gerçekleştirileceğidir ki bu da trilyonlarca dolar hacme sahip bir pazarın ödeme aracının IOTA olması demektir. Bu açıdan gelecekte ciddi bir değere sahip olacağı düşünülen IOTA’nın attığı neredeyse her adım daha da değerlenmesiyle sonuçlanmaktadır.

Tüm bunlara ve devrimsel teknolojisine karşın herşeyini açık kaynak kodlu hale getiren IOTA aslında bu nedenle kendisine rakip oluşmasının da önünü açmaktadır, ancak sektörün ilk temsilcisi olması ve daha şimdiden çok güçlü bağlantılar kurup iş sözleşmelerine imza atmasıyla uzun bir süre kendisine rakip bir firma çıkmayacağı izlenimi uyandırmaktadır.

IOTA Madenciliği

IOTA’nın madenciliğini yapmak mümkün değildir, firmanın en temel ilkesi madenciye ihtiyaç duyulmaması ve işlem maliyetlerinin minimize edilmesi olduğu için uzun bir süre daha madenciye ihtiyaç duyulmayacağının garantisi verilebilir. Fakat ilerleyen dönemlerde yeni fırsatları değerlendirmek isteyen firmanın madencilik olmasa da türevi konularda farklı kişilerin yardımına ihtiyaç duyması ve kişiler için bir gelir modeli haline gelmesi de mümkündür bu nedenle gelişmeleri yakından takip etmek önemlidir.

IOTA halen geliştirilme aşamasında olduğu için geleceğiyle ilgili çok net açıklamalardan kaçınılmaktadır, bu kapsamda kişiler IOTA hakkında kendi araştırmasını yapmalı ve geleceğiyle ilgili tahminlerde bulunup yatırım yapma ya da yapmama kararı almalıdır.

IOTA Nereden Alınır

IOTA satın almak isteyen kişilerin istifade edebileceği çeşitli yöntemler vardır. Türkiye’deki borsalar henüz doğrudan IOTA satın alınmasını mümkün kılmasa da yurtdışı borsalarından IOTA satın almak mümkündür.

Öncelikle güvenilir herhangi bir Türk kripto para borsasından BTC satın alınmalıdır. Satın alınan BTC yurtdışında IOTA satın alınacak borsaya transfer edilmelidir. Yurtdışı borsasındaki hesabınıza BTC aktarımı tamamlandığında sahip olduğunuz BTC’yi IOTA’ya çevirerek IOTA satın alabilirsiniz.

IOTA’nın Geleceği

IOTA oldukça yenilikçi ve devrimsel bir teknolojidir. Başta nesnelerin interneti olmak üzere çeşitli deneysel projelerde kullanılması amaçlanmaktadır ki bu projelerin çoğu trilyonlarca hacme sahip olması beklenen sektörlerin oluşmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla kurduğu iş ortaklıkları sayesinde IOTA’nın ilerleyen dönemlerde hayatımızda ciddi bir yer tutacağı söylenebilir.

IOTA’nın değerine ilişkin nominal bir değerleme yapmak isteyen kişiler üretimin maksimum sınırını baz alıp şu anki piyasaya göre kıyaslama yaparak muhtemel karını ya da zararını hesaplayabilir.

IOTA ile Bitcoin’in Farkları

IOTA neredeyse her açıdan Bitcoin’den farklıdır ve aslında Bitcoin’e bir alternatif olma amacıyla da çıkarılmamıştır. Farklı görevleri icra etmek adına devrimsel nitelikte yeniliklerle hayatımıza giren IOTA’nın Bitcoin’den en önemli farkları şu şekilde sıralanabilir:

  • IOTA bir blockchain teknolojisi değildir, yönlendirilmiş döngüsel bir grafik olarak tasvir edilir.
  • IOTA’da madencilik yapılması mümkün değildir.
  • IOTA aracılığıyla yapılan transferlerde herhangi bir işlem maliyetine katlanılması gerekmez.
  • IOTA’nın arkasında bir vakıf vardır.
iota nedir ne ise yarar
iota nedir ne ise yarar

2014 yılında ismi ortaya çıkan IOTA, 2015’te somut hale geldi 2016 yılında ise IOTA vakfı tarafından sahiplenildi. Kurucusu David Sontebo, Dominik Schiener, Sergey vancheglo, Serguei Popov’dur.

Kripto Paralar Nedir Yatırım Yapmak Riskli midir konulu yazımızı buradan ortalama 3 dk da okuyarak bu teknolojiler hakkında daha genel bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku