fbpx

Herhangi Bir Hissenin Analizi Nasıl Yapılır Temel-Teknik

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Hisse senedi yatırımı yapmadan önce sadece içgüdülere güvenmek ve buna dayanarak yola çıkma düşüncesinde olmak büyük bir hezimete uğranmasına neden olabilir. Bu kapsamda iç güdülerden daha fazlası olduğunu bilmek, temel analiz tekniklerini öğrenmek ve bunları hisse senedi üzerinde uygulamak ilgili değerin iyi bir yatırım olup olmadığı konusunda önemli veriler elde edilmesini mümkün kılacaktır.

Not: İçeriğimiz tamamen bilgilendirme amaçlı olup kesinlikle Yatırım Tavsiyesi değildir.

Temel Analiz ve Teknik Analiz

Hisse senedi yatırımı yapmak ve yatırım yapmadan önce ilgili hisse senediyle ilgili fikir sahibi olmak isteyen kişilerin istifade edeceği öğrenme metotları temel analiz ve teknik analizdir. Temel analizi sayesinde şirketin faaliyet konusunu öğrenip, gerçeklerin ne olduğunu görebilir, teknik analiz sayesinde ise piyasa faktörlerinin hisse senedinin değeri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu keşfedebilirsiniz.

Çoğu yatırımcı ağırlıklı olarak teknik analiz konularına odaklansa da başını Warren Buffett gibi milyarder yatırımcıların çektiği çok küçük bir grup genellikle temel analiz tekniklerinden yararlanıyor ve yapacağı yatırım öncesinde şirketi kontrol ediyor.

İşin Temelleri

Şirketlere yatırım yapmadan önce yapılan işin temellerini ve şirket için anlamını kavramak çok önemlidir. Analize başlayan bir yatırımcının iş temelleri hakkında fikir edinebilmesi ve sağlıklı kararlar verebilmesi için istifade edeceği tablolar gelir tablosu, bilanço ve nakit akışı tablosu olarak 3 tanedir. Bu 3 tablo sayesinde şirketi tanıyabilir ve piyasa koşullarından nasıl etkileneceğini yüksek doğruluk payıyla analiz edebilirsiniz.

Gelir tablosu şirket karını var eden gelirleri ve giderleri bir arada görebileceğiniz basitleştirilmiş bir tablodur. Bilanço şirketin varlıklarını, yükümlülüklerini, özkaynaklarını vb. tüm detaylarını içeren detaylı bir tablodur. Nakit akışı tablosu firmanın yaptığı hamleler için gerekli finansmanı nasıl sağladığı konusunda fikir sahibi olunmasını sağlar.

Rakamlar Her Şey Mi?

Rakamlar her zaman doğruyu söyler fakat temel analiz yapan bir yatırımcı için rakamların her şey olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Temel analiz yaparken firmanın basın duyurularını ve geçmiş yıllarda kendisine koyduğu hedeflerin ne kadarlık kısmını gerçekleştirdiği gibi detaylara da odaklanılması gerekir. Çoğu firma bilanço açıklaması yaparken gelecek yıla ilişkin beklentilerini ve geçmiş yıllara ilişkin başarılarını da açıklar.

Performans Nedir?

Performansı yüksek bir şirketin temel analiz yapan kişiler için anlamı ilgili şirketin yaptığı açıklamalarda belirttiği hedefleri yerine getirebildiğidir. Yani bir şirket yıl sonuna ilişkin hedefler koyuyor ve bu hedefleri de yerine getirebiliyorsa yüksek performanslı bir şirketle karşı karşıyasınız demektir.

Eğer bir şirketi tümden analiz edip performans durumunu inceleyecekseniz firmanın kar etme yeteneğine odaklanmalısınız. Fakat firmanın küçük bir birimine odaklanacak ya da sizi ilgilendiren kısmı sadece firmanın bir departmanıyla ilgiliyse bu durumda daha spesifik analiz teknikleriyle ilgilenmeniz gerekir.

Performans ölçümü konusunda yararlanılabilecek metrikler hisse başına kazanç, brüt kar marjı ve fiyat-kazanç oranı olabilir.

Diğer Şirketlerle Karşılaştırmak

Hisse senedi yatırımı yapmak istediğiniz firmayı aynı sektörde faaliyet gösteren diğer firmalarla karşılaştırmak iyi olabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta karşılaştırmanın hiçbir zaman mutlak doğruyu vermeyeceğidir. Yani çok küçük bir şirket kısa süre içerisinde inanılmaz büyük başarılara imza atıp yüksek performans gösterebilir, ancak daha büyük ve olgunlaşmış bir şirket için daha düşük büyümeyle daha yüksek karlılık söz konusu olabilir.

Karşılaştırma yaparken seçeceğiniz şirketler bu nedenle çok önemlidir. Karşılaştırılacak şirketlerin aynı kalibrede olmasına, aşağı yukarı aynı özelliklere sahip olmasına ve benzer yapıda olmasına dikkat edin.

Karşılaştırılabilecek şirketlere birer örnek olarak SEK-Sütaş, KOÇ-Sabancı, Wolksvagen-BMW, Garanti-QNB Finansbank, TAT-Tukaş.

Uzman Gibi Analiz Et

Yatırım uzmanlarının en başarıları temel analiz konularına odaklanmakta ve içsel değeri piyasa değerinden fazla olan şirketleri gece gündüz durmadan araştırmaktadır. İçsel değeri piyasa değerinin üzerinde bir firma bulduğunuzda bu firmaya yapacağınız yatırım çok iyi bir yatırım olacaktır, ancak bulunması pek de kolay değildir. Ciddi ciddi saatlerce tablo analizi yapmanızı ve bu analiz sonrasında bilgiye ulaşmanızı gerektiren bu yöntem güzel paralar kazanmanızı sağlayabilir.

Temel analiz yapan bu uzmanların en sık kullandığı teknik ise karşılaştırmadır. Temel analiz yapacak bir uzmanın en uzun süren ve zorlandığı konu ilgili şirketi karşılaştıracak bir şirket bulmak ve bu iki şirketi karşılaştırarak piyasa değeriyle içsel değer arasında ilişki kurmaktır.

Temel analiz konusunda kendinizi eğitmek istiyorsanız bol bol pratik yapmalı ve şirket tablolarını okumayı öğrenmelisiniz. Bu sayede kendi analizlerinizi yapabilir ve doğruluğunu test edebilirsiniz.

Ev Ödevi: Balık Tutmayı Öğrenin

Eğer temel analiz konusunda takip edilecek tek bir yol olduğunu ve bu yolunda herkes tarafından kabul edilebilir bir şey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Temel analiz yeniliklere ve farklı yaklaşımlara oldukça açıktır, hatta bu nedenle yatırımcılar arasında çok çetin tartışmalar dahi yaşanabilir. Neredeyse her yatırımcı kendine özgü bir temel analiz yöntemine sahiptir ve bu yöntemi geliştirmesi de ciddi tecrübe sonrasında mümkün olmuştur.

Sizde kendi temel analiz tekniğinizi oluşturmak ve rakamlarla gerçekler arasında ilişki kurmayı başarıp içsel değeri piyasa değerinden fazla olan firmaları keşfetmek isterseniz şu görevleri yerine getirerek işe başlayabilirsiniz.

hisse analizi nasil yapilir
hisse analizi nasil yapilir
  1. İki adet hisse senedi seçin ve bu hisse senetlerini 3 ay süresince yakından takip edin. Sevdiğiniz ya da yatırım yapmayı düşündüğünüz hisse senetlerini seçmeyin, firma ya da kağıt ile duygusal bir bağ kurmayın. Seçeceğiniz hisse senetlerine hızlıca bir göz atın ve henüz hiçbir şey bilmeseniz dahi objektif kararlar vermeye çalışarak (gelir-gider durumu, gelir akışı vb.) hangi senetleri tercih edeceğinizi belirleyin.
  2. Temel kontrol listenizi oluşturun. Yalnızca hisse senedi değerine bakmanız büyük bir kayıp demektir. Yalnızca bu değere değil fiyat-kazanç, hisse başına kar, brüt kar marjı gibi oranlara odaklanın. Düzenli aralıklarla bu değerlerdeki değişmeleri kontrol edin ve geleceğe ilişkin tahminlerinizi güncelleyerek bir önceki tahmininizde nerede hata yaptığınızı keşfetmeye çalışın.
  3. Ölçütlerinizi belirleyin. Hisse senetlerinin muhtemel rakip firmalarını belirleyin ve aynı sektörde faaliyet gösteren bu firmalarla senedini takip ettiğiniz firmayı karşılaştırarak geleceğe ilişkin tahminlerinizde buna yer ayırın. Her yanıldığınıda nerede yanıldığınızı anlamaya çalışın ve bu hatayı tekrarlamayın.

Takip sıklığınızı ne kadar dar tutarsanız o denli fazla hedef belirlemeniz gerekir ve doğal olarak daha kısa sürede daha fazla tecrübe kazanırsınız. Bu 3 görevi 3 ay süresince yerine getirin ve kendi teknik analiz yönteminizi oluşturun.

Sitemizde sizler için daha önceden paylaştığımız Katılım Bankalarının Online Trade FX Al Sat Platformları konulu yazımızı da buradan okuyarak bu piyasalar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku