fbpx

Faizsiz Yem Kredisi Nasıl Alınır Hangi Bankalarda Var

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Tarım ve hayvancılık sektörü son dönemlerde hiç şüphesiz hakkında en çok tartışılan ve konuşulan sektör. Bu sektörün öneminin nihayet giderek daha fazla anlaşılmasının sebebi ise köyden kente göçün artması ve bu faaliyetle uğraşmak isteyen kişi sayısının azalması.

Yürürlüğe giren mevzuatlar, sertifikalı tohum ve daha fazlası üreticinin mahsul karlılığını ciddi şekilde düşürdü. Çünkü satış fiyatında herhangi bir değişiklik olmazken üretim maliyetleri sürekli arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz dönemlerde kapsamlı ve köklü değişikliklere gidilmeye başlandı ve finansal konularda çiftçilere çeşitli destekler verilmeye başlandı.

Bu desteklerden birisi de yem kredisi. Yem kredisi sayesinde üreticilerin satın alacağı yemler için katlandığı maliyetin bir kısmını devlete kredilendirmesi mümkün. Bu kapsamda faizsiz yem kredisi nasıl alınır hangi bankalarda var, şartlar neler ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Yem Kredisi Nedir?

Hayvancılık yapmak isteyen ya da yapan kişilerin yem maliyetlerini karşılamak adına geliştirilen ürüne yem kredisi denilmektedir. Mevzuat gereği devlet desteğine konu olduğu için diğer kredi ürünlerinden farklı olarak kendi içerisinde çeşitli düzenlemelere tabidir ve kullanılabilmesi için mutlaka bazı şartların sağlanması gerekir.

Herkes yem kredisi alamaz, yem kredisi alabilmek için hali hazırda hayvancılık faaliyetiyle uğraşıldığının ispatlanması ve tahsis edilen kredinin yem alımında kullanıldığının belgelenebilmesi gerekir. Aksi taktirde faizsiz niteliğe sahip olmasından mütevellit farklı amaçlar için kullanılabilir ve amacından sapabilir. Bu nedenle böyle bir önlem alınmıştır.

Yem Kredisi Nasıl Alınır?

Yeterli teminatın olması halinde Ziraat Bankası aracılığıyla faizsiz yem kredisi kullanımı gerçekleştirilebilir. Prosedürler tıpkı diğer kredilerde olduğu gibi bankaya giderek kredi başvuru formunun doldurulmasıyla başlar. Formun doldurulup teslim edilmesinden sonra bazı belgelerin ibrazı istenir. Bu belgeler genel itibariyle hayvancılık yapıldığını ispatlayacak ve teminat verecek mal varlığının olduğunu ortaya koyacak niteliklere sahiptir. İl ve ilçeye göre teminatlarda farklılık olabileceği için doğrudan belge ismi vermek mümkün değil, ancak nüfus cüzdanı, varsa vergi levhası, ÇKS kaydı, sahip olunan hayvanların küpe numaraları vb. en sık talep edilen belgelerdendir.

Yem Kredisi Şartları

Yem kredisi kullanabilmek için kullanılan kredi miktarı kadar nominal değere sahip mal varlığının mutlaka ipotek ettirilmesi gerekir. İpotek ya da teminat vermeden faizsiz yem kredisi kullanılamamaktadır. Genellikle arsa ipoteği ile kullanılan yem kredisi için bazı durumlarda İlçe Tarım Müdürlükleri’ne kayıtlı hayvanların küpe numaraları üzerinden de teminat alınabilmektedir. Fakat hayvanların üzerinden teminat verilmesi halinde bazı sigorta ödemelerinin de yapılması gerekir. Zira hayvanın telef olma ihtimaline karşı banka ve devlet bir güvence talep etmektedir.

Yem Kredisi Ödemeleri

Yem kredisinin ödemeleri Ziraat Bankası’na yapılmaktadır. Kredi tahsisi gerçekleştikten sonra ne kadar taksit ödemesinin kaç ay vadeyle yapılacağı ve ödemelerin kaç ayda bir gerçekleşeceği tamamen üretici tarafından belirlenmekte, kolaylık sağlanmaktadır. En uygun ödeme planının oluşturulması konusunda Ziraat Bankası personellerinden destek istemek mümkündür.

Yem Kredisi Alınabilen Diğer Kurumlar

Yem kredisi imkanından yararlanabilmek için başvurulabilecek tek kurum Ziraat Bankası değildir. Talep edilmesi halinde TKDK’nın desteklediği illerden birisinde üretim yapılacaksa IPARD projeleri aracılığıyla da faizsiz yem kredisi kullanılabilmektedir.

IPARD projeleri kapsamında 3 milyon TL’ye kadar destek verilir, bu desteğin 700 bin TL’ye kadar olan kısmı faizsiz arta kalan kısmı ise yıllık % 4 ile % 5 gini çok düşük faiz oranlarıyla geri alınır.

Yine Ziraat Bankası’ndan tahsis edilecek faizsiz kredi gibi TKDK’dan tahsis edilecek kredi için de çekilen krediyle eş değerde teminat ya da ipotek verilmesi gerekmektedir.

Yem Fiyatları

Yem fiyatları geçtiğimiz yıla nazaran biraz daha pahalandı. Bu kapsamda kullanılacak yemin ucuzuna kaçmak da riskli olacağı için kısaca alternatiflerin neler olduğuna değinmek yararlı olabilir:

  • Buzağı başlangıç yemi çuvalı 55,77 TL,
  • Buzağı büyütme yemi çuvalı 52,08 TL,
  • Düve ve kuru dönem yemi çuvalı 47,73 TL,
  • Sığır süt yemi 18 çuvalı 47,75 TL,
  • Sığır süt yemi 19 T pelet toz granül çuvalı 51 TL,
  • Sığır süt yemi 20 çuvalı 53,38 TL,
  • Sığır süt yemi 21 çuvalı 53,34 TL
  • Sığır süt yemi 23 çuvalı 55,34 TL,
  • Sığır süt yemi 18 çuvalı 45,03 TL,
  • Sığır besi büyütme yemi çuvalı 44,59 TL,
  • Sığır besi bitiş yemi çuvalı 49,69 TL,
  • Sığır besi yemi çuvalı 46,11 TL,
  • Kuzu başlangıç yemi çuvalı 55,99 TL,
  • Kuzu büyütme yemi çuvalı 53,38 TL,
  • Kuzu besi bitiş yemi 54,47 TL,
  • Toklu besi yemi 50,67 TL,
  • Toklu yemi 47,85 TL
  • Koyun ve Keçi süt yemi 50,72 TL,
  • Keçi ve koyun süt yemi 54,47 TL.

Özel Bankalar

Eğer işin ticari boyutu düşünülecek olursa özel mevduat bankalarından alınabilecek yem kredilerinin de büyük çaplı üretimlerde karlı çıkılmasına yardımcı olduğu aşikar. Bu kapsamda Akbank, Burgan Bank, İş Bankası, Şekerbank aracılığıyla da yem kredisi çekilebilir.

faizsiz yem kredisi

Bu bankalardan çekilen kredinin yüksek miktarlı olması toplu yem alımı yapılması nedeniyle maliyetleri düşürmeye yardımcı olabilmektedir.

Yem Maliyetini Düşürmek için Tavsiye

Eğer toplu şekilde yem almak ve maliyetleri düşürmek isterseniz Kooperatifçilik anlayışını araştırmakta ve bölgede üretim yapan diğer üreticilerle anlaşıp aynı anda toplu yem alımı yapmakta fayda var. Bu sayede maliyetler çok ciddi şekilde düşecektir.

Sitemizde daha önceden yayımlamış olduğumuz Sıfır Faizli Besi Kredisi Başvurusu konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku