fbpx

Faizsiz Yatırım Araçları ve Önerileri

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Gelişen katılım bankacılığı faaliyeti sayesinde tüketicilerin yatırım yapabileceği tek araçlar banka kredileri ya da çeşitli borç sertifikaları olmaktan çıkmıştır. Faizsiz yatırım yapmak isteyen tüketiciler de katılım bankalarının sunmuş olduğu çeşitli araçlardan yararlanıp enstrümanlara yaptığı yatırımlarla tasarruflarını değerlendirmeyi tercih edebilir. Bu kapsamda faizsiz yatırım araçları nelerdir, bu araçlara nasıl yatırım yapılır ve risk var mıdır gibi çeşitli konulara kısaca değinilmesi faydalı olabilir.

İçeride Neler Var?

Faizsiz Yatırım Araçları Nelerdir

Faizsiz yatırım yapmak isteyen tüketicilerin hali hazırda yatırım yapabileceği enstrümanlar 2 farklı kategoriden ve 8 türden oluşmaktadır.

Hazine ürünleri olarak nitelendirilen yatırım araçları genel itibariyle değere bağlı olarak yapılan yatırımlardır. Döviz alım-satımı, kıymetli maden alım-satımı, vadeli alım-satım işlemleri, 5 gün 24 saat kesintisiz alım-satımdır.

Sermaye piyasası ürünleri olarak nitelendirilen yatırım araçları ürünleri ise genel itibariyle daha kapsamlı ve analiz gerektiren türdedir. Bu ürünler kira sertifikaları, hisse senetleri, türev araçlar ve yatırım fonları olarak tasvir edilebilir.

Kısaca kategorize etmeden tüm faizsiz yatırım araçlarını bir araya toplamak gerekirse:

  • Döviz alım-satımı,
  • Kıymetli maden alım-satımı,
  • Vadeli alım-satım,
  • Arbitaj,
  • Kira sertifikası,
  • Hisse senedi,
  • Türve araç işlemleri,
  • Yatırım fonları.

Kira Sertifikası

Hakkında pek fazla şey bilinmemesi ve çok yeni olması nedeniyle kira sertifikalarına ayrı olarak değinilmesi faydalı olacaktır.

Kira sertifikası kredi borcunu ödemediği için bankanın ipotek hakkından yararlanarak kişilerden aldığı evlere paydaş olunmasını sağlayan bir yatırım aracıdır.

Varlık yönetim şirketlerinin devraldığı evler orada oturmak isteyen tüketicilere kiralanır ve bu kiralama işlemi neticesinde ilgili konuta istinaden kira sertifikası sahibi olan yatırımcılar, her ay ödenen kiradan belirli oranda para kazanır.

Nasıl Yatırım Yapılır?

Faizsiz yatırım araçlarına yatırım yapmak isteyen tüketicilerin öncelikle bir adet yatırım hesabı açtırması gerekir. Tüm işlemler faize konu olmadan yapılacaksa yatırım hesabının Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ya da Albaraka Türk Katılım Bankası aracılığıyla açtırılması daha iyi olacaktır.

Hesabın açılışından sonra yatırım portföyüne erişilebilecek bir kullanıcı adı ve şifre oluşturulacaktır. Bu bilgilerle birlikte internet üzerinden erişilen ticaret platformu yardımıyla alım veya satım yapılabilir. Yine aynı şekilde bu işlemleri bankanın çağrı merkezi personellerinden yardım alarak da yapmak mümkündür.

Risk Var Mıdır?

Evet vardır. Üzerine hiç konuşulmuyor olsa da katılım bankalarının açtığı katılım hesaplarında dahi risk vardır. Fakat henüz zarara uğrayan bir tüketiciyle karşılaşılmamıştır. Bunun sebebi bankaların yatırımlarını iyi idare etmesi ve dağıtılacak kar paylarını doğru hesaplamasıdır.

faizsiz yatirim araclari ve önerileri

Dolayısıyla yatırımcıların yapacağı yatırımı iyi analiz etmesi ve uğrayabileceği zararı da hesaba katması gerekir. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli detay borçla ya da normal şartlar altında harcanması gereken parayla yatırım yapılmaması gerekliliğidir. Yatırım, iktisat terminolojisinde tasarrufların tekrar sisteme katılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla öncelik her zaman için biriktirilen ve atıl duran parayla yapılacak yatırımlara verilmelidir.

Faizsiz yatırım yapmak isteyen kişilerin yaygın inanışın aksine tercih edebileceği onlarca farklı alternatif yatırım aracı vardır. Bu yatırım araçları bazı durumlarda banka faiz oranlarından daha yüksek oranda kar elde edilmesine ve en önemlisi de reel sektöre yapılan yatırımlar olması kaynaklı ülkenin reel anlamda büyümesine katkıda bulunmasını sağlamaktadır.

Yatırımcıların hali hazırda istifade edebileceği faizsiz yatırım araçları döviz, kıymetli maden, kira sertifikası, hisse senedi, katılım hesapları ve yatırım fonlarıdır. Bu açıdan faizsiz yatırım araçları nelerdir, ne kadar getiri elde edilir, nasıl hesap açılır ve türevi konulara en yalın haliyle ve tüm detaylarıyla değinmek yararlı olacaktır.

(Yatırım tavsiyesi değildir.)

Hazine Ürünleri

Faizsiz yatırım araçlarını mecburi olarak iki farklı başlık altında incelemek  gerekir. Çünkü bazı yatırım araçları sermaye piyasasına ait ürünler niteliğindeyken bazı yatırım araçları hazine ürünleri olarak tasvir edilmekte ve bu çerçevede farklı mevzuatlara tabi olmaktadır.

Döviz Alım Satımı

Döviz alım ve satım işlemi yapmak, paritelerdeki farklılıklardan yararlanarak kar elde etmek mümkündür. Bu kapsamda döviz alım ve satımı için tercih edilebilecek onlarca farklı aracı kurum vardır fakat faize bulaşmadan yatırım yapmak isteyen kişilerin katılım bankalarını tercih etmesi gerekir. Bilindiği gibi katılım bankaları çok kısa bir süre içerisinde yatırım hesabı açılmasına gerek kalmadan doğrudan mevduat hesabı üzerinden döviz alım ve satımının yapılabilmesine imkan vermektedir.

Ne kadar kazandırır?

Döviz alım satımının ne kadar kazandıracağını analiz edebilmek için geçtiğimiz yılı baz alarak bir hesaplama yapmak gerekirse 10 bin TL’yi dolara çeviren bir kişinin son 1 yılda 373 TL kar elde ettiğini belirtmek gerekir.

Döviz yatırımı yapmadan önce Merkez Bankası’nın yıl sonu kur tahminlerini analiz etmek ve gelecekte paritenin ne durumda olacağına kafa yormak gerekebilir.

Kıymetli Maden Alım ve Satımı

Altın her zaman için yatırımcının güvenli limanlarından birisi olarak tasvir edilmiştir. Kısıtlı olması ve buna karşın piyasada aranan bir mal olması kaynaklı değeri giderek artan altın ülkemizin de en önemli yatırım araçlarından birisidir.

Altın yatırımı yapacak bir kişinin tek yapması gereken bir banka hesabına bağlı altın hesabı oluşturmak ve bu hesap üzerinden altın almaktır. Eğer altın fiziki olarak alınmak istenirse Kuveyt Türk Katılım Bankası başta olmak üzere çeşitli katılım bankalarının tüketiciler için fiziki altın yatırımı imkanı sağladığını da belirmek gerekir.

Fiziki altınıyla yatırım yapmak isteyen tüketicilerin tek yapması gereken altın toplama günleri içerisinde altın toplanan şubeye gitmek ve fiziki altınlarını bankaya teslim etmektir. Banka, bu altınları ederinde saklayacak ve açılan altın hesabı üzerinde işlenmesine katkıda bulunacaktır.

Altın ne kadar kazandırdı?

Kıymetli maden alım satımı yaparak para kazanmak isteyen bir kişinin ne kadar kazanacağını hesap edebilmek geleceğe yönelik mümkün olmadığı için son 1 yıla ilişkin örnek vermek yerinde olacaktır. Geçtiğimiz yıl 10 bin TL’si ile altın alan bir kişin şu an tam 1140 TL kar elde ettiğini belirtmek gerekir.

Sermaye Piyasası Ürünleri

Sermaye piyasası ürünleri genel itibariyle faaliyet için ihtiyaç duyulan sermayeyi sağlamaya yönelik verilen borçlar anlamı taşımaktadır. Yani bir şirketin ihtiyaç duyduğu sermayeyi sağlamak ya da yapılacak bir yatırımın parçası olabilmek için verilen ücret sermaye piyasası ürünleri çatısı altında incelenir.

Kira Sertifikası

Kira sertifikaları sayesinde satın alınan, devralınan, ipotek sonrası teslim alınan konutların yeniden kiralanması sonrasında ödenecek kiradan belirli bir oranda pay alınması sağlanmış olur. Son zamanlarda değeri gittikçe artan konutlara istinaden kira sertifikalarına olan talep de ciddi şekilde artmış ve katılım bankalarının başlattığı uygulamaya özel mevduat bankaları da ortak olmaya başlamıştır.

Bu kapsamda yatırımcıların da kira sertifikası sahibi olması mümkündür. Kira sertifikası yatırımları orta ve uzun vadede sabit getiri sağlıyor olması, dönemsel bazda ödeme alabilme imkanı sunması ve reel sektöre yatırım yapılması kapsamında ciddi bir potansiyel taşımaktadır.

Kira sertifikasının ne kadar getiri sağlayacağının bilinmesi mümkün değildir. Çünkü kira sertifikasına konu onlarca ve hatta yüzlerce alternatif ürün vardır ve bu sertifikalardan hangisine ortak olunacağı tamamen yatırımcının tercihine bağlıdır. Yapılan yatırımı bir kira getirisi olarak düşünmek gerekir, örneğin 100 bin TL’lik bir evin var olduğu düşünülsün bu kapsamda konutun iki farklı sertifikaya bölündüğü varsayılsın. O halde 50 bin TL’lik bir ödeme yapılması halinde konutun yarısına ortak olunacak ve bu kapsamda kiranın yarısına yakınını yatırımcı alacaktır. Kiranın ne kadar olacağı konusu ise konutun nerede olduğuna ve niteliklerine bağlı olarak değişir.

Hisse Senetleri

En sık kullanılan yatırım araçlarından birisi olan hisse senetleri faizsiz bir şekilde istifade edilebilecek yatırım araçlarındadır. Tüketicilerin şirketlere ve özel sektöre doğrudan katılım sağlayabilmesine imkan veren hisse senetleri doğru analizler sonrasında satın alım kararı verilmesi halinde yatırımcısına uzun vadede ciddi getiriler sağlama imkanı verebilmektedir.

Hisse senetlerinin ne kadar getiri sağlayacağı tamamen hangi şirketin hisse senedinin alındığına ve bu şirketin son 1 yılda ne kadar değerlendiğine bağlı olarak değişecektir.

Hisse senetlerine yatırım yapmak isteyen kişilerin kesinlikle kısa vadeli düşünmemesi gerekir. Gelişen pazarların iyi analiz edilmesi ve gelecek 10 yıla ilişkin yatırım planlaması sonrasında şirketlere fon sağlanması gerekir. Aksi taktirde kısa vadede yapılan yatırımlar enflasyon oranından dahi düşük miktarlarda para kazanmaya ve dolayısıyla zarar etmeye neden olabilir.

Türev Araç İşlemleri

Türev araçlar ekonomi için muazzam bir boşluk doldurucu görevi görmektedir: Türev araç işlemleri sayesinde ileri tarihte alınacak bir mal ya da hizmet için şimdiden alım satım yapmak mümkün hale gelir. Bir yatırım aracı olduğu kadar şirketlerin de kur riskinden korunmasını sağlayan türev araç işlemleri faize bulaşmadan yatırım yapmak isteyen kişilerin istifade edebileceği yüksek getirili ürünlerden birisidir.

Türev araç işlemleri diğer yatırım araçlarına nazaran çok daha karmaşık ve komplike bir üründür. Yatırımcıların yapacağı yatırımı ileri bir tarihe istinaden düşünmesi ve o günkü değerini iyi analiz edebilmesi gerekir. Alınan riskle doğru orantılı olarak ne kadar gelir elde edilebileceği de değişkenlik gösterecektir.

Yatırım Fonları

Yatırım fonları katılım bankacılığı sisteminin en önemli yapı taşlarından birisidir. Yatırım yapmak isteyen fakat neye yatırım yapacağını analiz edemeyen yatırımcılarla, yatırım uzmanlarının geliştirdiği ürünleri bir araya getiren yatırım fonları bankalarla birlikte yatırım yapan kişilerin de karlı çıkmasını sağlamakta bir nevi aynı safta durulmasına imkan vermektedir.

Yatırım fonları aracılığıyla para kazanmak isteyen yatırımcılar bunu çok basit bir şekilde açacağı yatırım hesabıyla yapabilir. Eğer faizsiz çalışmak isteniyorsa ve faize bulaşmadan gelir elde edilmek isteniyorsa katılım bankalarına yönelinmesi gerekecektir.

Yatırım fonları yapılacak yatırım sonrasında kar dağıtımının gerçekleşecek olması nedeniyle önceden getirisi tahmin edilemeyen bir üründür.

Yatırım fonlarında biriken paranın yatırımda kullanılması nedeniyle sonradan çekilmesi halinde banka öz varlığından bu çekimi karşılar, ancak katlandığı maliyeti karşılamak adına bir miktar ceza ödemesi talep eder. Bu ödeme genel itibariyle yatırımdan önce sermaye sözü vermek, fakat yatırım yapıldıktan sonra sermayeyi çekmek kaynaklı katlanılan bir maliyettir.

Ayrıca yatırım fonuna katılım sağlayabilmek için minimum sermaye gereksinimi şartı bulunmaktadır. Örneğin Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın yatırım fonlarından yararlanmak ve kar elde etmek isteyen bir kişi hesap açılışı sırasında en az 20 bin TL para yatırmak durumundadır. Bu kapsamda Kuveyt Türk Katılım Bankası’na yatırım fonuna katılabilmek için 20 bin TL ödeme yapan bir yatırımcı 1 yıl içerisinde 2 bin TL civarında getiri elde edebilir.

Nasıl Yatırım Yapılır?

Yukarıda listelenen yatırım araçlarından hangisi için yatırım yapılacak olursa olsun bir adet yatırım hesabının mutlaka açılması gerekmektedir. Bu kapsamda faizsiz yatırım araçlarının araştırılıyor olması kaynaklı katılım bankalarına yönelinmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Katılım bankalarının yatırım araçları listelemeden önce katılım bankacılığı ve dolayısıyla da İslami prensipler göz önüne alınarak değerlendirildiğinden dolayı yatırımcının faiz konusu bir işlem yapması mümkün olmamaktadır.

Nüfus cüzdanıyla birlikte en yakın katılım bankası şubesine giderek yatırım hesabı açmak mümkündür. Yatırım yapılacak ürüne bağlı olarak sadece mevduat hesabı açılabilir ya da hem yatırım hem mevduat hesabı aynı anda açılabilir. Bu tamamen yatırımcının gereksinimlerine bağlı olarak değişecek, hangisinin gerekeceğine personel yardımıyla karar verilebilecektir.

Sitemizin menü bölümünden konuyla ilgili Sıfır Faizli Yatırım için bu bölümü ve Faizsiz Ticaret ile ilgili olarak bu bölümden alt menülerinden bir çok alternatife ulaşabilmeniz mümkündür.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku