fbpx

Faizsiz Girişimci Kredisi Başvurusu (Devlet Destekli)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Mevcut zamanda istihdam probleminin önüne geçmek adına atılan en önemli adımlardan birisi de girişimin ve girişimciliğin desteklenmesiyle ilgilidir. Hali hazırda yeni iş sahaları oluşturmak ve kendi işini kurmak isteyen kişiler için girişimcilere çeşitli destekler veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yeni girişimcilere KOSGEB aracılığıyla Girişimcilik Destek Programı sunmaktadır.

Program kapsamında 150 bin TL’ye kadar finansal destek bulmak mümkündür. Bu açıdan faizsiz girişimci kredisi başvurusu (devlet destekli) nasıl yapılır, kredi başvurusu yapmadan önce bilinmesi gereken detaylar ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Girişimcilik Destek Programı

KOSGEB aracılığıyla sürdürülen Girişimcilik Destek Programı kapsamında girişimcilerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak adına 150 bin TL’ye kadar kredi ve hibe imkanı sağlanmaktadır. İhracat odaklı girişimcilere özellikle tahsis edilen bu program kapsamında kalkınma, istihdam ve ekonomik sorunların giderilmesi amaçlanmaktadır.

Ne Kadar Destek Veriliyor?

Girişimcilik destek programı kapsamında işletme kuruluş desteği için 2000 TL, kuruluş dönemi makine, teçhizat vb. giderler için 18 bin TL, işletme giderleri için 30 bin TL yani toplamda 50 bin TL geri ödemesiz destek verilmektedir.

Geri ödemesiz desteğe ek olarak işletmenin faaliyetine başlaması ve faaliyet nedeniyle katlandığı maliyetleri karşılayabilmesi adına 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği verilmektedir.

Eğitime Katılmak Gerekiyor Mu?

Girişimcilik Destek Programı kapsamında destek imkanlarından yararlanabilmek için mutlaka Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılım sağlanması gerekmektedir.

Bu eğitim sayesinde kişilere basiretli bir iş adamı gibi düşünme, finansal yönetim stratejileri, satış ve pazarlama gibi çeşitli konularda ücretsiz eğitimler verilmekte girişimciler iş hayatına hazırlanmaktadır.

Ek olarak eğitim sonunda alınacak girişimci sertifikası birçok KOSGEB desteğinden yararlanabilmek için ibraz edilmesi gereken belgeler arasındadır. Dolayısıyla eğitim programına katılım sağlamak ve başarıyla mezun olarak girişimci sertifikası almak zorunludur.

Eğitimler belirli periyotlarla ülke çapında düzenlenmektedir. Hangi tarihte nerede düzenlendiğini öğrenebilmek için http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste bu ilgili bağlantıyı kontrol etmek yeterlidir.

Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimci desteklerinden yararlanabilmek için neler yapılması gerektiğini adım adım açıklamak yararlı olacaktır.

  1. Adım: Girişimci destek programına katılmak isteyen kişilerin Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamış olması gerekmektedir. Girişimci sertifikası almadan kurulan işletmeler girişimcilik destek programı kapsamında tutulmamaktadır, dolayısıyla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp girişimci sertifikası almak yapılması gereken ilk şeydir.
  2. Adım: KOSGEB internet sitesi aracılığıyla kayıt oluşturulur. Oluşturulan kayıt sonrasında girişimcilik destek programına katılım sağlanacağı ve bunun için işletme kurulacağı önceden internet üzerinden bildirilmiş olur. 31 Aralık 2017 tarihine kadar işini kuran girişimciler başvuru yapabilirken 2018 itibariyle işetmeyi kurmadan önce internet üzerinden başvuru yapma gerekliliği yürürlüğe girmiştir.
  3. Adım: Şahıs, limited veya anonim şirketlerinden hangi türde bir şirket kurulacaksa işletmenin kuruluş işlemleri gerçekleştirilir. Bu süreçte işetmenin kuruluşunun nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi muhasebecilerden alınabilir. Ortak bir şirket kurulacaksa girişimcilik destek programına başvuruda bulunacak girişimcinin en az % 30 pay sahibi olması gerektiği unutulmamalı ve bunun belgelenmesi gerekmektedir.
  4. Adım: İşetme kurulduktan sonra tekrar KOSGEB’in internet sitesine girilir ve E-Kobi alanında bulunan Kobi Beyannamesi ve Bilgi Dokümanı çıkarılır. Bu doküman gerektiği gibi doldurulduktan sonra imza beyannamesi, imza sirküleri, ticaret ya da esnaf sicil gazetesi, güncel faaliyet belgesiyle birlikte en yakın KOSGEB müdürlüğüne gidilerek elden teslim edilir.
  5. Adım: Verilen beyanname KOSGEB müdürlüğü tarafından kontrol edilir ve yapılan kontrol sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması halinde girişimcinin KOSGEB hesabı aktif hale getirilir. Bu adımdan sonra tüm KOSGEB desteklerine başvurabilir duruma gelinmiş olur.

Girişimci, E-Kobi alanına girer ve iş planı projesini hazırlar. İş planı projesini hazırladıktan sonra çıktısını alarak en yakın KOSGEB müdürlüğüne gider ve bu belgeyi de elden teslim eder.

  1. Adım: KOSGEB iş planıyla ilgili ön inceleme yapar. Düzenlenmesi gereken herhangi bir maddi hatayla karşılaşmaması halinde belgeyi heyete ulaştırır.
  2. Adım: Heyet, iş planı projesini inceledikten sonra iş planı hakkında görüşmek üzere girişimciyi Destek Değerlendirme ve Karar Kurulu’na davet eder. Girişimci buraya giderek iş planıyla ilgili sorulan soruları yanıtlar ve bir nevi sunum yapar.
  3. Adım: Heyet, iş planı projesini ve girişimcinin sunumunu dikkate alarak son kez değerlendirme yapar. Yapılan değerlendirme sonrasında iş planı projesi puanlandırılır ve destek verilip verilmeyeceği kararlaştırılır.
  4. Adım: Karar girişimciye bildirilir.
  5. Adım: Olumsuz yanıt alan girişimcilerin 1 hafta içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Olumlu yanıt alan girişimciler ise KOSGEB’in internet sitesine girdikten sonra Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesi’ni doldurur ve çıktısını alarak en yakın KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim eder.
  6. Adım: KOSGEB değerlendirmeden bağımsız olarak 2000 TL’lik işletme kuruluş desteğini işletme hesabına yatırır.
  7. Adım: Daha önceden yapılan değerlendirmelere göre geriye kalan 48 bin TL’lik hibenin ne kadarından yararlanılacağına bağlı olarak diğer geri ödemesiz destek hibeleri de işletme hesabına yatırılır.
  8. Adım: İşletme faaliyete başladıktan sonra 100 bin TL’ye kadarki sıfır faizli kredi başvurusunu yapar.
  9. Adım: Faizsiz kredi başvurusu KOSGEB tarafından değerlendirilir ve belirtilen tarihte anlaşmalı bir banka aracılığıyla işetmeye ulaştırılır.

Bilinmesi Gerekenler

Yukarıda faizsiz girişimci kredisi ve hibe desteklerinden yararlanabilmek için takip edilmesi gereken adımlar sırasıyla işlenmiştir. Bu süreçte girişimcilerin bilgi eksikliğinden yararlanmak isteyen ve danışmanlık firmaları adıyla girişimcinin zaten yapabileceği şeyleri yaparak yüklü miktarda para talep eden tüzel kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Girişimciler tüm süreci tek başına halledebileceğini, bilgi eksikliği durumunda KOSGEB’e gerek telefon gerek şubeleri aracılığıyla ulaşabileceğini unutmamalıdır.

faizsiz girisimci kredisi başvurusu
faizsiz girisimci kredisi

Özellikle iş planı projesi konusunda ortaya çıkan kafa karışıklıkları uygulamalı girişimcilik eğitimi sırasında giderilmelidir. Bu nedenle eğitim sırasında sürecin en sonunda iş planı projesinin hazırlanacağı, bunun kolay bir iş olmadığı ve eğitmene o sırada her türlü sorulabileceği akıldan çıkarılmamalı tüm süreç bu bilinçle tamamlanmalıdır.

Aksi taktirde girişimcinin, iş fikrinin potansiyelinden yararlanamaması zaman ve maddi zarara uğraması söz konusu olabilir.

Sitemizde yer alan KOSGEB Girişimcilik Hibe Kredisi Başvurusu Rehberi konulu yazımızı da bu bölümden https://sifirfaizli.com/kosgeb-girisimcilik-hibe-kredisi-basvurusu-rehberi/ okuyarak daha fazla detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku