fbpx

Faizsiz Finans Kurumları Hangileridir (Banka, Yatırım Şirketleri)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Finansal konularda yapacağı girişimlerin faize konu olmamasını isteyen tüketicilerin faizsiz finans kurumları konusunda oldukça hassas davranması gerekir. Çünkü mevcut zamanda işleyişte olan sistem bir fon mantığıyla yürütülmekte dolayısıyla kişi doğrudan doğruya faize bulaşmamış olsa da kurumun faizli çalışması nedeniyle ihtiyaçlarını karşıladığı paraya faiz bulaşmış olacaktır. Bu açıdan faizsiz finans kurumları hangileridir, bu kurumlar aracılığıyla neler yapılabilir ve türevi detaylara değinilmesi yararlı olacaktır.

Faizsiz Çalışan Bankalar

Konu özelinde faaliyet gösteren kurumlara geçmeden önce ihtiyaçlar karşısında en kapsamlı çözümü sunan bankalara kısaca değinmek gerekir.

Faizsiz çalışan bankalar katılım bankaları olarak isimlendirilmekte, uluslararası mecralarda ise İslam bankaları olarak adlandırılmaktadır. Bu bankaların çalışma düzeninde faize yer yoktur, tüketicilerin ihtiyaçları konusunda katılım bankasına başvurmasıyla sermaye ihtiyacını karşılayan katılım bankaları, özel mevduat bankalarından farklı olarak sürece doğrudan taraf olur.

Tüketici satın almak istediği ürün ya da hizmeti taksitlendirmek (kredilendirmek) için katılım bankalarına gider ve başvuru yapar. Yapılan başvuru sonrasında katılım bankası satıcıya hizmet ya da mal bedelini öder. Daha sonra bu mal ya da hizmet ipotekli olarak tüketiciye teslim edilir ve bankanın peşin ödediği parayı daha önceden anlaşılan taksit sayısıyla geri ödemek gerekir.

Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları:

  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Vakıf Katılım Bankası,
  • Ziraat Katılım Bankası’dır.

Faizsiz Kredi Olur Mu

Faizsiz kredi katılım bankalarının ortaya çıkmasındaki en büyük nedendir. Dolayısıyla tüketicilerin kredi kullanmak için faiz ödemesi yapmasına gerek yoktur.

Katılım Bankaları’nın faaliyet konusunda kar payı vardır ve kar payı oranı kafalarda ciddi karışıklıklar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Fakat buna gerek yoktur.

Şöyle ki katılım bankası ihtiyaç anında tüketici adına peşin para ödeyerek bir malı satın alır ve daha sonra taksitle tüketiciye satar. Bu faaliyet sonrasında uğradığı zararı karşılamak ve personele maaş ödemesini yapıp yeni ihtiyaç sahiplerine fon derleyebilmek adına kar etmek zorundadır. Dolayısıyla alım ve satım sürecinde toplam iki ticaret gerçekleşir ve bu da yine İslami açıdan uygun düşecek şekilde düzenlenen ticaret hukuku ışığında gerçekleşir.

Faizsiz Çalışan Yatırım Şirketleri

Faizsiz çalışan bankalara ek olarak tasarruflarını değerlendirmek, ancak faize bulaşmadan yatırım yapmak isteyen yatırımcıların da yararlanabileceği faizsiz yatırım şirketleri vardır. Bu yatırım şirketleri genel itibariyle katılım bankalarına bağlı olarak faaliyet gösteren iştirakler olsa da gelişen bir niş olarak her geçen gün potansiyeli dikkat çekmektedir. Hali hazırda yararlanılabilecek faizsiz yatırım şirketleri şunlardır:

  • Bizim Menkul Kıymetler,
  • KT Portföy,
  • Albaraka Türk Yatırım,
  • Ziraat Katılım Yatırım,
  • Vakıf Katılım Yatırım,
  • Türkiye Finans Yatırım,

Ayrıca doğrudan aracı yatırım şirketlerinden yararlanmaktansa Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası gibi katılım bankalarının sunduğu mevduat + yatırım hesabı ürünlerinden de yararlanılabilir. Bu sayede ek bir hesap açmaya gerek olmadan doğrudan banka şubesinden açılan bir hesapla her türlü faizsiz yatırımın yapılabilmesi mümkün hale gelmektedir.

Faize Bulaşmadan Yatırım Yapılabilir Mi?

Faize bulaşmadan yatırım yapılıp yapılamayacağını düşünen kişilerin olabildiğince berrak bir şekilde kar ve zarara ortak olup olmadığını düşünmesi gerekir. İslam hukuku uyarınca düzenlenen ticari süreçte yapılan yatırımların hem kara hem de zarara ortak olması gerekmektedir. Dolayısıyla hisse senedi, tahvil alımı, döviz yatırımları vb. faize bulaşmadan yapılabilecek helal yatırımlardır.

faizsiz finans kurumlari
faizsiz finans kurumlari

Ayrıca katılım bankalarına bağlı olarak faaliyet gösteren ve yukarıda isimleri geçen şirketler yatırımcıların herhangi bir araştırma yapmasına gerek kalmaksızın İslami açıdan sorun çıkarabilecek şirketlere yatırım yapılmasının önüne geçmektedir. Örneğin bu şirketler aracılığıyla açılacak bir yatırım hesabı üzerinden içki satan, sigara satan, dolandırıcılık yapan, faizli çalışan hiçbir kuruma yatırım yapılamayacaktır. Çünkü bu kurumlar yatırım yapılabilecek şirketlerin listesini yatırımcılara ulaştırmadan önce detaylı bir filtreleme tekniği kullanmaktadır.

Sitemizde yer alan Faizsiz Yatırım Araçları Nelerdir Enine Boyuna Araştırdık konulu yazımızı buradan https://sifirfaizli.com/faizsiz-yatirim-araclari-nelerdir-enine-boyuna-arastirdik/ okuyabilir ve alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku