fbpx

Faiz İle Kâr Payı Arasındaki Farklar Nelerdir Detaylar

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Kar payı ortaklığı, faiz ise paranın mülkiyetini ifade eder fakat yine de faiz ile kar payı arasındaki farklar nelerdir, katılım bankaları nasıl çalışır ve kar payı ile ilgili diğer detaylara değinilmesi yararlı olacaktır.

Faiz ve Kar Payı Arasındaki En Temel Fark

Borç veriyorsanız ve gelir akışınız bu borçlanmadan doğuyorsa burada faiz söz konusudur. Gelir akışını borca bağlamanın kredilerden farklı olarak onlarca yolu vardır, ancak ilke hep aynıdır. En temel özelliği kiralanan paranın işletme ya da kişinin performansına bakılmaksızın (iflas etse dahi) geliri sabit tutmasıdır.

Bir şirkette hisse alırsanız ya da bir yatırıma aracılık ederseniz bu işin bir parçası haline gelirsiniz. Parçası haline geldiğiniz için bu alım ya da aracılık kaynaklı risk alırsınız, çünkü artık sizde işin bir parçası olmuşsunuzdur. Bu durumda gelir akışınız ortağı olduğunuz şirket, mal ya da hizmetin ne derece iyi performans göstereceğine bağlı olarak değişir. İşte bu değişkenlik nedeniyle de kar payı oranları önceden kestirilememektedir, çünkü beklenenin çok üzerinde kar elde edilebileceği gibi zarar edilmesi de söz konusu olabilir.

Kar Payı ile Faiz Arasındaki Farklar

Kar payı ile faizin sık sık birbirine karıştırılması oldukça anlaşılabilir bir durumdur fakat doğrudan doğruya kar payının faizin yalnızca farklı bir ismi olduğunu ifade etmek iyi niyetli bir yorum olmayacaktır. Kar payı ile faiz arasında iktisadi açıdan oldukça net ve gözle görülebilir ayrımlar vardır, kar payı ile çalışan banka ve faizle çalışan bankaların iş süreçlerinin birbirinden farklı olması gibi.

Kar payının ortaya çıkışı paranın emeğe ya da ürüne dönüştürülmesi sonrasında bu ürünün ya da emeğin pazara sürülmesi ve daha sonra da tekrar paraya ya da farklı bir değere dönüştürülmesi sonucu gerçekleşir. Yani sürecin her adımında mübadele gerçekleşir ve reel anlamda bir çalışmanın gerçekleşmesi gerekmektedir. Kar payının ekonomiye olan en büyük katkısı da tam olarak yeni istihdam sahalarının oluşması konusundaki bu noktadır.

Faiz ise mülkiyet altındaki paranın kurum ya da kişiye verildikten bir süre sonra daha fazla para olarak geri alınması sonucu verilen ve alınan para arasındaki farkı ifade etmektedir. Faizle çalışan kişi verdiği parayı ne kadar faizle geri alacağını önceden belirler ve bunu sözleşmeye bağlar, bir ortaklık ya da risk söz konusu değildir. Kar payı ile çalışan kişi ise pazara sürülecek emek ya da malın satılması sonrasında elde edilen karın ya da zararın ne kadarına ortak olunacağını ifade eder ve bu oran belirlenemez. Çünkü kar payı ile çalışan bir kişi yoktur, kar payı ile çalışan birden fazla kişi vardır ve toplam sermayeye nazaran kişinin yatırım yaptığı paranın oranı karın ya da zararın ne kadarına ortak olduğunu gösterir. Fakat ne kar ne de zarar önceden belirlenemeyeceği için risk söz konusudur, yani herhangi bir garanti yoktur.

2010 yılında Betül Sarı tarafından yayımlanan “Türkiye’de Faizsiz Bankacılık Sektöründe Müşteri Memnuniyeti ve Banka Tercihleri Üzerine Bir Uygulama” isimli yayımlanmamış yüksek lisans tezinde de belirtildiği gibi faiz hiçbir zaman ana paranın altına düşmez, meydana gelebilecek riskler doğrudan doğruya borçlu olan kişiye, dolaylı yoldan da topluma yansıtılır.

Bankalar Kar Payını Nasıl Dağıtır

Yatırım kararı alan banka ya da mevcut yatırımları olan banka bu yatırımlarını genişletmek adına fon toplamak zorundadır. Katılım Bankaları reel sektör yatırımlarına yönelirken özel mevduat bankaları çoğunlukla kredilere yönelmektedir. Katılım Bankası aracılığıyla katılım hesabı veya yatırım hesabı açan ve parasını bu hesaba yatıran kişinin parası katılım bankasının yaptığı ya da yapacağı yatırımlarda kullanılır. Yapılan yatırımlar sonrasında kişinin parasını yatırdığı tarih ile parasını çekeceği tarih arasında ne kadar kar ya da zarar edildiği hesaplanır, ortaya çıkan sonuca göre de o güne ilişkin kar payları dağıtılır.

faiz kar payi farklar
faiz kar payi farklar

Yatırım hesapları çoğu zaman gelecekte yapılacak yatırımlarda kullanılacak paraların toplandığı hesaplarken, katılım hesapları mevcut yatırımların finanse edilmesi için kullanılan hesaplardır. Dolayısıyla akla ‘Henüz yaptığım yatırımın 1 ay sonra nasıl getirisi olabilir ki?’ şeklinde sorular gelebilir, ancak yatırım hesaplarının vadesi zaten 3 aydan kısa olmamaktadır. Ayrıca yatırım hesabı açacak kişinin yüklü miktarda yatırım yapması da gerekecektir. Büyük bir yatırımın içerisinde yer alacağından dolayı her bir yatırımcının yüklü sermayeye sahip olması şartı aranır.

Türkiye Finans Kar Payı Hesaplama 50 Bin TL 100 Bin TL konulu yazımızı da ortalama 3 dk okuyabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku