fbpx

Enflasyon Ortamında En Hızlı Zamlanan Ürünler Hangileridir

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Enflasyon ülke için çok ciddi ve çözülmesi gereken bir problemdir, çünkü böyle bir ortamda belirlenecek ekonomi politikalarının sorunu çözmekten çok daha da içinden çıkılmaz bir hale sokması mümkündür. Yıllardır çözülemeyen enflasyon sorunu başta asgari ücretli işçiler olmak üzere toplumun her kesimini yakından ilgilendirmekte ve yaşam kalitesini düşürmektir. Olaya farklı bir perspektif katmak ve enflasyonun hayatımızı nasıl etkilediğini anlamak adına enflasyon ortamında en hızlı zamlanan ürünler hangileridir Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileriyle değinmek yararlı olabilir.

TÜİK’in 2017 yılına yani bir önceki yıla ilişkin verilerini ele almak daha isabetli ve tutarlı yorumlar yapmamızı mümkün kılacaktır. Dolayısıyla aşağıdaki bilgiler TÜİK’in 2017 yılına ilişkin paylaştığı resmi verilerden derlenmiştir. Bu ürünlerin büyük bir kısmı şu an zamlı fiyatlarından daha yüksek fiyatlarla satılmaktadır.

1 – Domates (%71)

Geçtiğimiz yıl en hızlı ve yüksek oranda zamlanan ürün domates oldu. Aslında domates fiyatlarının bu denli yükselmesi de pek anlaşılabilir bir durum değil, çünkü 2017 yılı içerisinde en yüksek domates ihracatımızın olduğu Rusya ile ambargo sorunları yaşadık ve ürünlerin bir kısmı ülke içerisinde kaldı. Yani normalde olması gereken domates fiyatlarının artması değil aksine daha ucuza ülke içerisinde satılmasıydı. Yalnızca Mart ayındaki domates fiyatının artışını olumsuz iklim koşullarına dayandırmak mümkün, ancak % 71’lik bir artış için hiçbir argüman sunulabilmiş değil. Domates fiyatlarının bu denli artmasını mümkün kılan sorun ise üretim planlamasındaki hatalar.

2 – Limon (%67,5)

2017 yılı içerisinde limon fiyatları bir önceki yıla göre % 67,5 oranında arttı. Fiyat artışının sebebi olarak rekoltede yaşanan kayıplar ve olumsuz iklim koşulları gösterildi. Limon fiyatlarında bu denli hızlı artış sonrasında Mersin’de limon hırsızlıkları ortaya çıkmıştı, ancak bu sorunlar üretici tarafından ülke gündeminde tutulamadı.

3 – Mandalina (%44)

2017 yılı içerisinde en hızlı zamlanan ürünlerden birisi de Mandalina. Mandalina, bir önceki yıla göre % 44 oranında daha pahalıya raftaki yerini aldı. Mandalina fiyatlarının artışı da yine olumsuz iklim koşullarına dayandırıldı. Ayrıca verimlilikle ilgili de ciddi sorunlar mevcut.

4 – Antep Fıstığı (%43,7)

Antep fıstığı bir önceki yıla göre % 43,7 oranında daha pahalıya satıldı. Antep fıstığının bu denli zamlanmasının ardındaki neden ise rekoltenin düşük olması. Yine TÜİK’in yayımladığı verilere göre Antep Fıstığı üretimi bir önceki yıla göre % 54,1 oranında düştü. Bölgedeki üreticiler ise bu düşüşün TÜİK’in verilerinden çok daha fazla olduğunu söylemekte. Üreticilerin en önemli sorunu 2016-2017 yıllarında yaşanan olumsuz iklim koşulları oldu. Aşırı sıcaklar antep fıstığı üretimi için çok ciddi bir sorun.

5 – Tereyağı (%42,6)

Terayağı fiyatları bir önceki yıla göre % 42,6 oranında arttı. Terayağı fiyatlarındaki bu denli hızlı yükselişin nedeni ise çiğ süt fiyatlarındaki zamlar. Sanayicilerin çiğ süt üreticilerini düşük fiyatla satışa zorlaması, daha sonra çiğ süt üreticilerinin de üretimi bırakması sonrasında para kazanamadığını söyleyenler farklı alanlara yöneldi. Hatta hayvancılıktan vazgeçen çok büyük bir üretici kesimi anaç hayvanlarını dahi kesime gönderdi, dolayısıyla çiğ süt arzıyla beraber hayvancılık sektörüne bağlı diğer sektörlerde de sorunlar baş gösterdi. Terayağı fiyatının artmasının nedenleri başlı başına incelenmesi gereken ve ülkemizin hayvancılıktaki planlama sorununu ortaya seren nitelikte.

6 – Patates (%38,6)

Yine üretim stratejisi geliştirmede yaşanan sorunlar nedeniyle patates fiyatları da bir önceki yıla göre % 38,6 oranında zamlandı. İktisatçıların Cobweb Teoremi olarak bildiği bu sorun, zamlanan fiyat sonrasında herkesin patates ekmesi, o yıl patatesin ucuzlaması bir sonraki yıl ucuza satmamak için patates ekiminin azalması ve yine aynı yıl patatesin tekrar zamlanmasıyla ilgilidir, bir paradokstur.

7 – Nar (%36,7)

Fiyatların üretici maliyetlerini karşılamaması ve beklentileri yetersiz kılması nedeniyle üreticiler nar ağaçlarını kesti ve aynı yıl içerisinde nar fiyatları % 36,7 oranında arttı.

en hızlı zamlanan ürünler
enflasyon ortaminda en hizli zamlanan urunler

Sonuç

Enflasyonun olduğu bir ülkede doğrudan x veya y ürününün zamlanması mümkündür tarzı bir söylemde bulunmak doğru değildir çünkü her ülkenin sorunu farklıdır. Bizim ülkemizde enflasyon en çok temel gıda maddelerine olumsuz etkide bulunmaktadır. Dolayısıyla enflasyon ortamında başta gıda olmak üzere enerji, ulaşım gibi kalemlerde de fiyat artışlarının olacağını anlamak gerekir. Çünkü enflasyon, ekonominin yalnızca bir kısmına değil tümüne etki eden bir problemdir.

Faize Girmeden Paranızı Değerlendirmek İçin 5 Farklı Yöntem konulu yazımızı da buradan https://sifirfaizli.com/faize-girmeden-paranizi-degerlendirmek-icin-5-farkli-yontem/ okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku