fbpx

Devletten Tarla Kiralama İşi (Hazine Arazisi)

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

Atıl arazilerin ekonomiye kazandırılması ve üzerinde üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla hazine arazilerinin kiralanması işlemi yeni bir şey değil, daha önceki dönemlerde de buna benzer uygulamalara başvurulmuştu. Bu uygulama kapsamında devletten tarla kiralayan üreticiler, ilgili arazinin üzerinde üretim faaliyetlerini yerine getirebiliyor.

İstihdamın artırılması amacıyla hayata geçirilen bu proje kapsamında bilinmesi gerekenleri aktarmak, hazine arazisi kiralama danışmanlık hizmeti, hazine arazisi kiralama işleminin 2019 yılında nasıl yapılacağı, şartları ve bedelleri hakkında çeşitli ayrıntılara değinmek yararlı olacaktır.

Hazine Arazisi Kiralama 2019 (Milli Tarım Projesi) Şartları

Hazine arazisi kiralama işleminin gerçekleştirilmesini mümkün kılan projenin adı milli tarım projesidir. Bu proje kapsamında ülkemizin en verimli topraklarının atıl kalması probleminin üstesinden gelinmeye çalışılıyor. Proje dahilinde başvuru yaparak hazine arazisini kiralamaya çalışacak kişilerin bazı şartları yerine  getirmesi gerekiyor.

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine devam etmek amacıyla hazine arazisi kiralamak isteyen üreticilerin yerine getirmesi beklenen şartlar şu şekildedir:

  • C. vatandaşı olmak,
  • Çiftçi olmak,
  • En az 3 yıldır aynı bölgede ikamet etmek ve hazinenin ilgili bölgede bulunan arazisi için kiralama başvurusu yapmak,

Toprak zengini olanlar, yani üzerinde üretim yaptığı toprağı zaten yeterince büyük sayılan kişilerin kiralama başvuruları olumsuz yanıtlanabilir. Milli tarım projesi kapsamında benimsenen en önemli amaçlardan birisi kiralama başvurusu yapacak kişilerin ihtiyaç sahibi olmasıdır. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi, üretim yapmak için yeterince büyük toprağa sahip olmayan kişilerin ilettiği başvuruların olumlu yanıtlanma ihtimali çok daha fazladır.

Proje kapsamında kiralama faaliyetine açılacak olan hazine arazisinin büyüklüğünün 41.7 milyon metrekare olduğu belirtiliyor.

Hazine Arazisi Kiralama Bedelleri

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde hazırlanan bu proje kapsamında atıl arazilerin üretime tekrar kazandırılmasını sağlamak amacıyla atılan adım, 41.7 milyon metrekare hazine arazisinin kiralanmasını ve tekrar üretime katılmasını mümkün kılacak.

Bu atıl arazilerin üretime katılmasına ek olarak ilgili alanların kiralanmasından kaynaklı kira geliri de elde edilecek. Üreticilerin, kira ödeyeceklerin kiraladıkları bir dönüm arazi başına 6 TL 75 Kuruş ödeme yapması gerekecek. Ayrıca kiralama işlemlerinin 10 yıla kadar olabileceği de verilen bilgiler arasında.

Yapılacak kiralama kapsamında bitki yetiştiriciliği için toplamda 12.7 milyon metrekare, hayvancılık faaliyeti içinse 29 milyon metrekare hazine arazisi kiraya verilecek.

Hayvancılık için Devletten Arazi Kiralama

Hayvancılık yapmak için hazineye ait olan arazileri kiralamak isteyen üreticilerin Milli Tarım Projesi kapsamında bunu yapması mümkün hale getirildi. İlgili proje kapsamında 29 milyon metrekarelik alan hayvancılık yapmak isteyen, ancak bunun için yeterli alanı olmayan üreticilere tahsis edilecek.

Hayvancılık için devletten arazi kiralayacak üreticiler kiraladıkları arazinin dönümüne 6 TL 75 kuruş ödeme yapmak durumunda olacak. 10 yıla kadar kiralanabilecek olan hazine arazilerinin doğrudan kiralanması, ilk beş yıl boyunca % 50 indirimli ödeme yapılması mümkün.

Devletten Tarla Kiralamak için Nasıl Başvuru Yapılır?

Devletten arazi kiralamak için başvuru yapmak isteyen kişiler bunun için ilgili arazinin bulunduğu bölgeden sorumlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, emlak müdürlüğüne, milli emlak müdürlüğüne ya da milli emlak şefliklerine başvuru yapmalıdır. Yapılan başvuru sonrasında ilgili kişiye Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu verilecektir.

Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu alan kişiler bu ormu doldurduktan sonra nüfus kayıt örneği ve TC kimlik kartıyla birlikte tekrar kuruma giderek başvurusunu tamamlamalıdır. Süreci hızlandırmak isteyen kişiler talep formu almaya giderken nüfus kayıt örneği ve kimliğini yanında götürerek kurumdan hiç ayrılmadan belgeleri ibraz ederek başvurusunu yapabilir.

Kiralanabilecek Araziler (Milli Emlak Genel Müdürlüğü)

Hazineye ait olan ve kiralanabilecek durumdaki arazilerin hangileri olduğunu bilmek de çok önemlidir. Proje kapsamında kiralanabilir durumda olan arazileri görmek isteyen kişiler Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün web sitesini ziyaret etmeli ya da aşağıdaki bağlantıya tıklamalıdır.

https://www.milliemlak.gov.tr/

İlgili sayfaya giriş yaptığınızda karşınıza bazıları turuncu bazıları gri olmak üzere şehirlerimizi gösteren bir Türkiye haritası çıkacaktır. Buradaki turuncu alanlar hali hazırda ihaleye açılan hazine arazilerini göstermektedir. İlgili arazilere ek olarak kiralamaya hazırlananlar listesini görmek için de Kiralamaya Hazırlananlar butonuna tıklayabilir, gelecekte gerçekleşecek ihalelerin neler olduğunu görebilirsiniz.

Kiralama İşi Nasıl Olacak?

En basit haliyle hazine arazilerinin nasıl kiralanabileceğini anlatmak gerekirse 3 farklı kiralama usulünün olduğunu belirtmek gerekir. Pazarlık usulü, açık teklif usulü ve kapalı teklif usulüyle kiralanabilen hazine arazilerinin her biri farklı usulde kiralanabilir. Bu nedenle kiralamayı arzu ettiğiniz arazinin hangi usulle kiralanabileceğini öğrenmek için bakanlık tarafından hazırlanan el rehberini okumanız gerekiyor. Bu rehbere ulaşmak için şu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.milliemlak.gov.tr/Documents/Kira/kira-islemleri-genel.pdf

Hazine Arazisi İhaleleri

Hazine arazilerinin bazıları kiralanmadan önce ihaleye açılır ve ihaleye katılan kişilerden en iyi teklifi veren 10 yıllığına ilgili arazisinin hak sahibi olur. İlgili ihaleye katılmak isteyen kişilerin yerine getirmesi beklenen şartlar şunlardır:

  • Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,
  • Türkiye’de tebligat adresi gösterebilmeleri,
  • TC kimlik numarasını daha önceden ibraz etmesi,
  • Yönetmelikte istisna olarak tutulanlar haricinde geçici teminatı yatırmış olmak,
  • Defterdarlık ya da Malmüdürlüğü tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgelerin ibrazı.

İhaleye katılamayacak kişiler ise ita amirleri, ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek ve sonuçlandırmakla yetkili olanlar, bu kişilerin ortakları.

Geçici teminat ya da kesin teminat olarak tedavüldeki türk parasını, banka ya da özel finans kurumlarından alınacak teminat mektuplarını ve hazine tarafından ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerini ibraz etmek mümkündür.

devletten tarla kiralamak için gerekli işlemler belgeler
devletten tarla kiralama

Ödeme Nasıl Yapılacak

İhale sonrasında kiralama hakkı kazanan kişiler ilk yılın kira bedelinin % 25’ini ihale onaylandıktan sonra onbeş gün içerisinde peşin oalrak yatırır ve arta kalan % 75’lik kısmı üçer aylık dönemler halinde üç taksilte öder. İlerleyen yıllardaki kira ödemeleriyse her 3 ayda bir olmak üzere yılda 4 eşit taksit şeklinde gerçekleşir. Bir yıldan uzun sürekli kiralama talebi olan kişilerin kira bedelleri Yİ-ÜFE oranında, tarımsal amaçlı sözleşmelerdeyse ikinci ve daha sonraki yıllarda fiyatlar TARIM ÜFE oranında artırılır.

Kiralamaya hak kazanarak sözleşmeyi alan kişi ilgili araziyi ilk 3 yıl ve son 6 ay sözleşmeyi devredemez. Ölüm halinde 30 gün içerisinde istekli mirasçıların sözleşmeyi devralması mümkündür.Topraksız ve az topraklı çiftçiler ise kiraladıkları arazilere ait olan sözleşmeyi farklı bir kişiye devredemez.

Sıfır Faizli Çiftçi Kredileri Şartları konulu yazımızı da okuyabilir ve çiftçilere özel diğer faizsiz kredi imkanlarından da haberdar olmak için https://sifirfaizli.com/kredi/ciftci adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku