fbpx

Asgari Ücretli İşçi Emekli Olunca Ne Kadar Toplu Para Alır

En son faizsiz kampanyalar için abone olun !

SGK aracılığıyla emekli olmanın hayalini kuran işçilerin çeşitli nedenlerle SGK’ya ödediği parayı toplu olarak geri alması mümkün. Fakat sık sık memurlara verilen emeklilik tazminatı ile karıştırılması itibariyle asgari ücretli işçi emekli olunca ne kadar toplu para alır, konuyla ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir gibi çeşitli ayrıntılara değinip yanlış bilinenleri düzeltmek yararlı olacaktır.

SGK İşçiye Toplu Para Öder Mi?

SGK aracılığıyla toplu para alınabilir, ancak bu para geçmiş dönemlerde ödenen sigorta primi kadardır. Ayrıca bu ödemeden yararlanabilmek için emekli olamıyor olmak gerekir. Emekli olmak için her yolu denediğiniz halde çeşitli şartların sağlanamayacağı saptanırsa bu durumda geçmiş dönemlerde SGK’ya ödediğiniz primleri toplu olarak alabilir ve harcamalarınızı bununla finanse edebilirsiniz.

SGK aracılığıyla ödenen bu toplu para emeklilik tazminatı değildir, yani toplu ödeme aldıktan sonra emeklilik maaşı alınamaz.

Çalışanların doğru şekilde emekli olabilmesi için gün ve prim şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Buna ek olarak yaş ve yıl şartının da yerine getirilmesi itibariyle bazı sigortalıların çeşitli şartları yerine getirememesi mümkün oluyor. Örneğin çok yaşlı olduğu için hiçbir yerde iş bulamayan bir kişinin emeklilik maaşı alması mümkün olmuyor ve bunu fark ettiğinde de geçmiş dönemlerde SGK’ya ödediği parayı toplu olarak alıyor.

SGK, bu gruptaki kişilerin yine de emekli olabilmesi için askerlik, doğum borçlanması gibi alternatif hizmetler de sunuyor fakat yine de milyonlarca vatandaş için emeklilik hayal olarak kalıyor.

Kimler Toplu Ödeme Alabilir?

Toplu ödemeyi SGK’dan talep edebilmek için yerine getirilmesi gereken iki şart bulunuyor. Bu şartlar:

  • Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmamak ya da BAĞ-KUR kapsamında kendi işini yapıyor olmamak.
  • Emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında olan erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl ve yaş şartının tamamlanmış olması.

Eğer bu iki şart tamamlandıysa ve prim ödemeleri de yapıldıysa zaten kişiler emekliliğe hak kazanabiliyor, ancak sıkıntı tam da bu noktada yani prim ödemelerinde ortaya çıkıyor. Prim ödemeleri eksik olan ve tamamlamak için çalışacak iş bulamayan ya da çeşitli nedenlerle buna imkanı olmayan kişilerin geçmiş dönemlerde ödediği paraları toplu olarak geri alması mümkün oluyor.

Eğer kişiler bunu yapamadan önce vefat ederse, mirasçıların bu şartları yerine getirip başvuru yaparak prim ödemelerini toplu olarak geri alma imkanı da bulunuyor. Bunun yapılabilmesi için tek şart kanuni mirasçılara ölüm aylığının bağlanmamış olması.

Toplu Ödeme Nasıl Alınır?

SGK aracılığıyla yaptığı prim ödemelerinin iadesini toplu olarak talep edecek kişilerin en yakın SGK’ya giderek dilekçeyle başvuru yapması gerekiyor. Başvuru dilekçesi verdikten sonra ilk sigorta priminin ödendiği aydan dilekçenin teslimine kadar geçen süreçte yapılan tüm sosyal ödemelerin tutarı hesaplanıyor ve paranın değer kaybı da dikkate alınarak aynı değerde olacak şekilde bir ödeme yapılıyor.

Hangi Primler için Ödeme Yapılır

Eski SSK’lılar (4A) kapsamında olanlar 2008 yılından önce ödenen işçi ve işveren primlerini, 2008 yılından sonra ise sadece işçi primlerini geri alabiliyor. BAĞ-KUR’lular (4B) ise herhangi bir tarih sınırlaması olmaksızın yapılan tüm prim ödemeleri tek seferde iade alınabiliyor. Hangi sigortanın kapsamında olunduğu fark etmeksizin sağlık için yapılan prim ödemeleri ve doğum, askerlik gibi borçlanmalar için iade gerçekleşmiyor.

Parayı Aldıktan Sonra Yine de Emekli Olabilirsiniz

Toplu para alsanız dahi bir iş bulup çalışabilmeniz halinde İHYA olarak isimlendirilen bir sistem devreye giriyor. Geçmiş dönemler için aldığınız toplu parayı tekrar SGK’ya ödeyip, üzerine prim şartını da yerine getirdikten sonra emekli olabiliyorsunuz.

asgari ucretli emekli ikramiyesi
asgari ucretli emekli toplu para

Ne Kadar Ödeme Yapılıyor

SGK prim iadelerinin hesaplaması prim gününe göre hesaplanan kazanç toplamı yardımıyla yapılıyor. SGK, prim iadesi yapacakken bu kazanç toplamının % 20’sini baz alıyor. Örneğin 1000 prim günü olan bir vatandaşın 30 bin TL tutarında kazanç toplamı varsa bu kişinin SGK prim iadesi hesaplaması 6 bin TL üzerinden yapılmaktadır. Fakat bu 6 bin TL olarak iade gerçekleşecek anlamına gelmemektedir, örneğin bu hesaplama 2005 yılına ait olsaydı bu durumda 2005 yılıyla 2019 yılları arasındaki TÜFE oranlarının tamamı, büyüme oranlarının % 30’u bileşik faiz hesabıyla çarpılarak iade yapılmaktadır. Bunu kısaca o dönemdeki 6 bin TL’nin değerini bu güne eşitlemek olarak özetleyebiliriz ki aradaki enflasyon oranları dikkate alındığında alınacak iadenin nominal anlamda yüksek kolacağı aşikar.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar ve Kaç Ay Alınır konulu yazımızı da buradan https://sifirfaizli.com/issizlik-maasi-ne-kadar-ve-kac-ay-alinir/ okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku